Культурний герой

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Культу́рний геро́й (англ. Culture hero) — тип міфічного героя, великий творець чи дослідник, часто божественного походження чи обожнений згодом. Персонажі міфів і епосів часто є культурними героями.

Міфічний персонаж[ред. | ред. код]

Дії культурного героя в міфології направлені на створення чи здобування для людей різних культурних цінностей. Ними можуть бути вогонь, знаряддя праці, культурні рослини та ін. Прикладом слугує відомий міфологічний Прометей. У культурного героя декілька ролей: він виступає як деміург і бореться з хаосом, створюючи мир і гармонію; він може бути першопредком, що дає початок роду і виступає як тотемний предок.

Історична особа[ред. | ред. код]

Культурним героєм стає людина, яка завдяки своїм моральним чи професійним якостям перетворюється в культ поважної людини, культурного лідера. Серед культурних героїв називають мати Терезу, Грету Гарбо, Бертрана Рассела та багатьох інших. Культурна роль реальних героїв — надихати простих людей на здійснення моральних вчинків, надавати творчої енергії тощо. Культурні герої є у кожного народу, вони називаються місцевими. Крім них є загальнолюдські культурні герої, які користуються повагою всього людства.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Кравченко А. И. Культурология: Словарь. — М.: Академический проект, 2000. — с.301.