Курди в Німеччині

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Курди в Німеччині
Мова курдська
німецька
турецька
перська
арабська

Курди в Німеччині — це жителі або громадяни Німеччини повністю або частково курдського походження. У Німеччині є велика курдська громада. Кількість курдів, які проживають у Німеччині, невідома. Багато оцінок припускають, що це число становить мільйон. У лютому 2000 року Федеральний уряд Німеччини (Die Bundesregierung) оцінив, що на той час у Німеччині проживало приблизно 500 000 курдів.

Імміграційна історія[ред. | ред. код]

До Німеччини курдські робітники-іммігранти з Туреччини вперше прибули в другій половині 1960-х років. Вони емігрували до Німеччини як «гастарбайтери» (гастарбайтери). З 1970-х і особливо з 1980-х років кількість курдів у Німеччині стрімко зросла. Причини міграції включають кращий рівень життя та роботу в Німеччині, а також політичні заворушення, дискримінацію, переслідування та війни в їхніх рідних країнах.

З початку громадянської війни в Сирії в 2011 році багато сирійських біженців, які прибули до Німеччини, є курдами.

Міста[ред. | ред. код]

Німецькі курди живуть по всій Німеччині, особливо в містах з великою частиною турецького населення. Прикладами є Берлін, Гамбург, Мюнхен, Франкфурт, Штутгарт, Ганновер, Кіль та Ессен.

Політичне представництво[ред. | ред. код]

У політичних партіях Німеччини було кілька політиків курдського походження, які також відкрито вимагали поліпшення ситуації для курдів. Відомими іменами є члени Бундестагу Ґокай Акбулут, Еврім Зоммер або Севім Дагделен, усі члени Die Linke. Мухтерем Арас з Партії зелених є президентом законодавчих зборів землі Баден-Вюртемберг.

Політична активність[ред. | ред. код]

Протест проти військового наступу Туреччини на північний схід Сирії 10 жовтня 2019 року

У 2014 році курди в Німеччині вийшли на марш протесту проти облоги Кобані Ісламською державою Іраку та Леванту. [1] [2]

У 2015 році тисячі курдів у Німеччині вийшли на марш проти авіаударів турецьких ВПС по мирному курдському населенню.

У жовтні 2019 року тисячі німецьких курдів протестували проти турецького наступу на північний схід Сирії у 2019 році . [3]

У листопаді 2023 року близько 4100 осіб (переважно німці курдського походження) протестували проти заборони Робітничої партії Курдистану (РПК) і проти політики Реджепа Таїпа Ердогана.

Банди[ред. | ред. код]

Швейцарські газети Blick і Neue Zürcher Zeitung стверджували, що курдська банда/мотоклуб «Sondame», який нібито «бореться» за вільний Курдистан, був створений у Штутгарті, і в 2015 році він налічував близько 1000 осіб. члени в Німеччині та Швейцарії. Група маловідома, а її існування викликає суперечки. Інші курдські мотоциклетні клуби та банди включають Медійну імперію та Червоний легіон

Права жінок[ред. | ред. код]

Меморіальна дошка Hatun Sürücü в Берліні, Німеччина. Курдська жінка з Туреччини була вбита своїми братами у віці 23 років у вбивстві честі.

Серед курдської діаспори в Німеччині повідомлялося про деякі випадки вбивства честі. У березні 2009 року курдська іммігрантка з Туреччини Гюльсюм С. була вбита через стосунки, які не відповідали планам її сім’ї щодо шлюбу за домовленістю. У 2016 році курдську жінку застрелили на весіллі в Ганновері після того, як вона відмовилася вийти заміж за свого двоюрідного брата.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kurds protested in Germany over 'IS' attacks on the Syrian town of Kobani. Deutsche Welle. Процитовано 13 November 2014.
  2. Thousands march in France, Germany, Austria to support Kobane Kurds. Radio France Internationale. 12 October 2014. Процитовано 13 November 2014.
  3. Germany: Thousands protest Turkish operation in Syria | DW | 12.10.2019. Deutsche Welle.