Курська духовна семінарія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Курська духовна семінарія
(КДС)
Дата заснування 1787
Конфесія православ'я
Розташування Курськ
Файл:Курська духовна семінарія (1).jpg
Курська духовна семінарія

Курська духовна семінарія — вищий духовний навчальний заклад Курської і Рильської єпархії, що готує священно- і церковнослужителів. Закрита Радянською владою в 1918 році.

Історія[ред. | ред. код]

Утворена 1787 на базі духовної школи при Білгородському архієрейському будинку для навчання дітей духовного стану. Засновником її є єпископ Білгородський і Курський Феоктист (Мочульський).

З дня утворення семінарії створюється бібліотека з фондом до десяти тисяч книг. Багато книг було подаровано бібліотеці приватними особами, а також всіма преосвященними архіпастирями єпархії.

У жовтні 1799 Курськ стає єпархіальним містом. Семінарія, продовжуючи залишатися в Бєлгороді, почала називатися Курської.

У 18541856 роках було створено історико-статистичний опис Курської єпархії та Курської семінарії. Цю працю виконав викладач Матвій Архангельський за сприяння ректора семінарії (з 1851 року) архімандрита Флавіана.

Семінарія приносила велику користь суспільству, поставляючи і для обширного Курського краю, і для всієї Росії не тільки освічених, працелюбних і енергійних пастирів, а й чесних діячів на самих різних теренах суспільного служіння.

Курський період у діяльності семінарії розпочався з 1879 року, в Курськ вона остаточно переїхала в 1883 році. Рівень знань семінаристів в цей час був дуже високий. Деякі з них отримували крім основної освіти ще й суміжні.

З 1888 року і до закриття семінарію очолював протоієрей Яків Новицький. Одним з найважливіших напрямів її суспільного служіння цього часу була просвітницька діяльність серед жителів міста Курська.

1918 Курська духовна семінарія була закрита більшовицькими агентами.

Ректори[ред. | ред. код]

Випускники[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]