Кільцева лінія (Берлін)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кільцева лінія
Зображення
Названо на честь Берлін
Країна  Німеччина
Адміністративна одиниця Берлін
Власник Deutsche Bahn
Оператор DB Netzd
Дата офіційного відкриття 1877
Ширина колії європейська колія
Довжина або відстань 36,9 км
Дорожня карта
Нічний вигляд
Тип електрифікації постійний струм, 750 Вd і 15 кВ змінного струму електрифікаціяd
Вигляд
Номер залізничної лінії 200.41 і 200.42
CMNS: Кільцева лінія у Вікісховищі

Берлінська кільцева лінія або Берлінський рінгбан (нім. Ringbahn) — кільцевий маршрут завдовжки 37,5 км навколо внутрішньої частини Берліна в мережі берлінського S-Bahnу. Його маршрут має пару колій, що використовуються поїздами S-Bahn, і іншої паралельної пари колій, що використовуються різними регіональними, міжміськими та вантажними поїздами. Лінії S-Bahn S41 і S42[en] забезпечують безперервне обслуговування в замкнутому циклі без кінцевих зупинок. Лінії S45[en], S46[en] і S47[en] використовують дільниці на півдні та заході кільця, тоді як лінії S8[en] та S85[en] використовують дільниці на сході кільця. Пасажирообіг становить близько 400 000 пасажирів на день. [1]

Кільцева лінія розділена навпіл залізничною магістраллю зі сходу на захід — штадтбаном, що перетинає Кільцеву лінію від Берлін-Весткройц[en] до Берлін-Осткройц, утворюючи Південне кільце та Північне кільце. Сполучення S-Bahn з півночі на південь (з тунелем S-Bahn Північ — Південь[en] як його вісь) ділить Кільцеву лінію на Західне кільце) та Східне кільце), перетинаючи станцію Берлін-Гезундбруннен на півночі та станції Берлін-Шенеберг і Берлін-Зюдкройц на півдні. Згодом ці чотири кільця припинили своє існування з видаленням колійних сполучень. Лише у Весткройці зберіглися оригінальні рейки.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Rekordfahrgastzahlen bei der S-Bahn (нім.). Deutsche Bahn AG.

Література[ред. | ред. код]

  • Leo Favier; Aisha Ronniger Andrea Schulz; Alexander Schug, ред. (2009). Ring frei! Erkundungstour Ringbahn Berlin (Clear the ring! Exploring the Berlin Ring line) (German) . Berlin: Vergangenheitsverlag. ISBN 978-3-940621-04-7.
  • Berliner S-Bahn Museum (2002). Strecke ohne Ende—Die Berliner Ringbahn (Line without end—The Berlin ring line) (German) . Berlin: Verlag GVE. ISBN 3-89218-074-1.
  • Bienert, Michael; Hoppe, Ralph (2002). Eine Stunde Stadt (One hour city) (German) . Berlin: Berlin Edition. ISBN 3-8148-0096-6.
  • Bley, Peter (1974). 50 Jahre Berliner S-Bahn (50 years of the Berlin S-Bahn). Berliner Verkehrsblätter (German) (21).
  • Bley, Peter (1997). Die Berliner S-Bahn: Gesellschaftsgeschichte eines industriellen Verkehrsmittels (The Berlin S-Bahn: social history of a transport industry ) (German) . Düsseldorf: Alba.
  • Bley, Peter (1980). Berliner S-Bahn: vom Dampfzug zur elektrischen Stadtschnellbahn (Berlin S-Bahn: from steam to electric rapid transport) (German) . Düsseldorf: Alba.
  • Suadicani, Waldemar (1915). Berliner Ringbahn (German) . Berlin, Wien: Röll: Enzyklopädie des Eisenbahnwesens.

Посилання[ред. | ред. код]