Кінотеатри Чернігова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вперше кінотеатр у Чернігові з'явився у 1907 році й одразу завоював популярність у чернігівців. Через це вже наступного року в місті було кілька кінотеатрів. За радянської влади зберегли два дореволюційні театри, а у другій половині XX століття їх замінили кількома новими.

Станом на 2021 року в місті діє один кінотеатр — «Multiplex» у ТРЦ «Hollywood».

Дореволюційна доба[ред. | ред. код]

Наприкінці січня 1897 року у міському театрі з допомогою апарата Люм'єра вперше крутили «живі картинки». В антракті грав оркестр, а квиток до сінематографу коштував від півтора до 7 рублів.

Однак перший кінотеатр з'явився тільки у 1907 році. Він називався «Синематографъ-Иллюзіонъ» і знаходився у дерев'яному будинку по вулиці Шосейній (нині проспект Миру). Власник кінотеатру, окрилений успіхом і прибутками, через кілька років звів нове двоповерхове приміщення під кінотеатр, який відтепер називався «Наука і життя», хоч старожилам Чернігова він був відомий як кінотеатр Раковського. Він був збережений за радянської влади, але під офіційною назвою — «Перший радянський кінотеатр». Кінотеатр працював до початку німецько-радянської війни, а двоповерхова будівля збереглася понині.

Майже водночас із «Синематографъ-Иллюзіоном», на протилежному боці Шосейної вулиці з'явився кінотеатр «Люксъ», а у 1910 році на розі Шосейної і Богоявленської (нині вулиця Шевченка) з'явився кінотеатр «Мираж». Крім того, є згадки про кінотеатри «Штремеръ» і «Экспрессъ».

Гліб Лазаревський, у спогадах про Михайла Коцюбинского, приділив увагу кінематографу в Чернігові:

Головною розвагою тоді у Чернігові було кіно, що допіру з'явилося. Михайло Михайлович дуже любив кіно, передбачав йому блискуче майбутнє. Майже на кожній прем'єрі я бачив Михайла Михайловича, здебільшого з дружиною. Ми уклонялися один одному і з захопленням дивилися на екран, де під звуки розбитого піаніно примітивно смішив людність Макс Ліндер, хвилювали Франческа Бертіні, Віра Холодна, Володимир Максимов

Радянський період[ред. | ред. код]

По встановленні радянської влади лишили два кінотеатри — вже згадані «Перший радянський» і «Міраж».

У 1935 році відкрили найбільший кінотеатр «Комсомольський» — на 500 місць.

Кінотеатр імені М. О. Щорса[ред. | ред. код]

Кінотеатр імені М. О. Щорса

Водночас почали будівництво кінотеатру імені М. О. Щорса на 450 місць. Його було завершено у 1939 році і 10 серпня відбулось урочисте відкриття. Першим фільмом, який показали чернігівцям, була стрічка українського режисера Ігоря Савченка «Вершники» за однойменним твором Юрія Яновського. У наступні дні демонстрували фільм Олександра Довженка «Щорс», що знімали на Чернигівщині.

У роки війни кінотеатр був майже повністю зруйнований (вцілів фасад). Його відновили у 1947 році. І відтоді кінотеатр на деякий час став єдиним центром культурного життя міста. У 1950-ті роки, окрім показу фільмів, тут проводили концерти духового оркестру і вечірні танці. Кінотеатр надовго став місцем побачень і зустрічей.

З 1958 року у кінотеатрі з'явилося широкоформатне кіно, а після реконструкції 1962 року до Блакитної зали додали Червону (на 560 місць) і Круглу (на 70 місць). Будівля кінотеатру була місцем проведення концертів духового оркестру та вечірніх танців. У повоєнні роки і до 1971 року — відкриття кінотеатру «Жовтень» на вулиці Гагаріна — кінотеатр був єдиним у Чернігові.

1993 року повністю згоріла Блакитна зала, 1995 року будівля була знову реконструйована.

У 2017 році кінотеатр було закрито[1], з того часу у будівлі розміщується Чернігівський обласний молодіжний центр.

27 лютого 2022 року будівля була сильно пошкоджена (частина зруйнована) ракетним ударом російських військ під час облоги міста в ході російського вторгнення в Україну[2].

Дрібні кінотеатри післявоєнної доби[ред. | ред. код]

У 1945 році на Валу, за теперішнім історичним музеєм, було збудовано дерев'яний літній кінотеатр «Десна». 7 листопада 1960 року відкрили кінотеатр на 352 місця (архітектор Ю. Кушніренко) імені Довженка на П'яти кутах. У 1971 році — кінотеатр «Жовтень» на Старій Подусівці.

У 1970-ті роки завод Чернігівський завод спеціального автотранспорту почав випуск пересувних кінотеатрів на базі автобуса АСЧ-03, котрі відправляли по сільський місцевості і підприємствах міста.

У приміщенні Кінотеатру імені Довженка нині розташовано ляльковий театр. Кінотеатр «Жовтень» з 1990-х років здавали в оренду, а потім закинули. Літній театр на Валу згорів у 1998 році.

Кінотеатр «Дружба»[ред. | ред. код]

«Дружбу» збудували у 1975 році. У 1998 році він був закритий. А з 2001 року кінотеатр відновлено.

З 22 березня 2012 року кінотеатр почав демонстрацію фільмів у новому цифровому 2D та 3D форматах.

У 2014 році ставилося питання банкрутства і закриття кінотеатру. 27 січня 2016 року відбувся останній сеанс кінотеатру і він був закритий. Після цього підприємство було передано на баланс «Чернігівкіно» і сеанси з 5 лютого було відновлено[3].

Кінотеатр зачинено 2 вересня 2019 року[4].

Кінотеатр «Побєда»[ред. | ред. код]

У 1985 році збудували останній кінотеатр — «Победа» — на розі вулиці Рокосовського і вулиці Шевченка. Кінотеатр мав три зали. Назву дали на честь сорокової річниці перемоги над німецькими загарбниками.

З 2012 року як кінотеатр не функціонує.

XXI століття[ред. | ред. код]

У вересні 2015 році в Чернігові відкрився ТРЦ «Hollywood». В ньому знаходиться кінотеатр мережі «Multiplex», що має 6 залів[5]. Нині він є єдиним діючим кінотеатром у місті.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Помилка на мільйони. Архів оригіналу за 28 лютого 2022. Процитовано 28 лютого 2022.
  2. Chernihiv regional youth centre (Cinema named after Shchors). Архів оригіналу за 13 червня 2022. Процитовано 31 травня 2022.
  3. Кінотеатр «Дружба» у Чернігові знову буде [Архівовано 16 лютого 2016 у Wayback Machine.], Garmata.tv, 4 лютого 2016
  4. Кінотеатр «Дружба» у Чернігові закрили. Що буде на його місці новий власник не каже. Архів оригіналу за 21 квітня 2021. Процитовано 21 квітня 2021.
  5. Multiplex | Hollywood. Процитовано 31 травня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Сапон В. А тепер ляльки в кінотеатрі // Деснянська правда. — 22 жовтня 2009. — № 109 (27940). — С. 8.
  • Чернігівщина: Енциклопедичний довідник. За ред. А. В. Кудрицького — К.: Українська Радянська Енциклопедія, 1990. — С. 313—314.