Цвейфель Лазар Давидович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Лазар Цвейфель)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цвейфель Лазар Давидович
Народився 1815
Могильов, Російська імперія
Помер 1888
Глухів, Чернігівська губернія, Російська імперія
Національність євреї
Діяльність письменник
Знання мов іврит

Цвейфель Лазар Давидович (Цвейфель Елі'езер Цві ха-Кохен) (нар.. 1815, Могильов — пом. 1888, Глухів) — єврейський письменник і публіцист. Писав переважно гебрейською мовою, а також на мові їдиш.

Біографія[ред. | ред. код]

Надгробок з пісковику на могилі Лазаря Цвейхеля на Єврейському цвинтарі Глухова

Цвейфель народився в місті Могильов сім'ї любавичських хасидів. Його батько був меламедом — вчителем в хедері. Цвейфель отримав домашню освіту переважно на основі рабинської і хасидської літератури. Його батьки примусили женитися в юному віці, але сімейне життя не склалося.

Молодість Цвейфель провів т.з. магидом, тобто заробляв проповідями і викладанням, переїжджав з містечка в містечко. Тоді ж відкрив для себе нову єврейську літературу і став прихильником Хаскали, залишаючись в той же час релігійною людиною.

У 1853 році був призначений викладачем Талмуду в рабинське училище в Житомирі. Став улюбленим наставником кількох поколінь вихованців, а також здобув популярність і як публікатор та коментатор художніх, публіцистичних та проповідницьких творів. У 1873 році коли училище було перетворено в учительський інститут, Цвейфель був звільнений і повернувся до заробітку магида.

У старості оселився в домі дочки в Глухові де й помер. Похований на єврейському цвинтарі у Глухові.

Посилання[ред. | ред. код]