Лаїса Коринфська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лаїса Коринфська
дав.-гр. Λαΐς and Λαΐδα
Народилася V ст. до н.е.
Коринф
Померла V ст. до н.е.
Коринф, Пелопоннес, Греція
Країна Стародавній Коринф
Національність стародавня грекиня
Діяльність гетера
Знання мов давньогрецька

Лаїса Коринфська (*Λαΐς, V ст. до н. е.) — давньогрецька гетера часів Пелопоннеської війни. Часто поєднують з Лаїс Сицилійською.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася у Коринфі. Здобула гарну освіту, завдяки чому могла підтримувати бесіди з філософії та музики. Вже замолоду отримувала платню у 10 тис. драхм. Була коханкою філософа Арістіппа, який за різними свідченнями дарував Лайс численні багаті подарунки. Іншим відомим коханцем був олімпіонік Евбот Кіренейський (власник квадриги). Останній обіцяв гетері одружитися з нею, але не виконав обіцяного, у 408 році до н. е. повернувшись до Кірени. Також вказується в якості коханця Діоген Сінопський, але інші дослідники вважають його клієнтом гетери Лаїс Сицилійської.

Коли вона була старою, вона отримувала лише низьку зарплату, перетворилася на п'яничку. Її гробниця в Коринфі зображує барана, якого роздирає левиця. Про неї залишилася згадка в Коринфі ще за часів Павсанія.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Mark Golden, Sport in the Ancient World from A to Z, Londres, Routledge, 2004 (ISBN 0-415-24881-7).
  • Yvonne Joeres: Laïs. In: Peter von Möllendorff, Annette Simonis, Linda Simonis (Hrsg.): Historische Gestalten der Antike. Rezeption in Literatur, Kunst und Musik (= Der Neue Pauly. Supplemente. Band 8). Metzler, Stuttgart/Weimar 2013, ISBN 978-3-476-02468-8, Sp. 603—608.