Нечаєв Леонід Олексійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Леонід Олексійович Нечаєв
Леонид Алексеевич Нечаев
Зображення
Зображення
Дата народження 3 травня 1939(1939-05-03)
Місце народження Москва, РРФСР
Дата смерті 23 січня 2010(2010-01-23) (70 років)
Місце смерті Москва, Росія
Поховання Домодєдовське кладовищеd
Громадянство  СРСР
 Білорусь
 Росія
Alma mater Всеросійський державний інститут кінематографії
Професія кінорежисер, сценарист
Нагороди
Народний артист Російської Федерації Державна премія Росії Заслужений діяч мистецтв Росії
IMDb ID 0623919
CMNS: Нечаєв Леонід Олексійович у Вікісховищі

Леоні́д Олексі́йович Неча́єв (рос. Леонид Алексеевич Нечаев; *3 травня 1939, Москва, Російська РФСР — †23 січня 2010, Москва, Росія) — радянський, білоруський і російський кінорежисер, сценарист. Заслужений діяч мистецтв РФ (1995). Народний артист Росії (2003).

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

У 1967 році закінчив режисерський факультет ВДІК (майстерня Якова Сегеля). Працював на творчому об'єднанні «Екран», де зняв низку хронікально-документальних фільмів.

Відомий як один із найкращих режисерів дитячих фільмів, які почав знімати у 1974 році. Його дебютом у цьому напрямі став знятий кіностудією «Беларусьфільм» фільм «Пригоди в місті, якого немає». Пропрацював на кіностудії 17 років, за цей час зняв 10 стрічок.

Серед його робіт такі фільми, як «Пригоди Буратіно», «Про Червону Шапочку», «Казка про Зоряного хлопчика», «Цвіркун за вогнищем», «Дюймовочка» та інші. У мінському музеї кіно творчості Нечаєва присвячено окремий зал.

У картинах Нечаєва знімалися актори: Ріна Зелена, Ролан Биков, Володимир Басов, Володимир Етуш, Євген Євстигнєєв, Микола Трофимов, Наталя Гундарєва, Олена Санаєва, Тетяна Пельтцер.

Знявся в декількох епізодичних ролях, брав участь у документальних фільмах.

Помер у Москві після інсульту. Похований на Домодєдовському кладовищі.

Був одружений 9 разів. Однією з дружин була режисерка-аніматорка студії «Київнаукфільм» Олена Баринова.

Звання і нагороди[1][ред. | ред. код]

  • 1993 — Державна премія Російської Федерації за фільми «Пригоди Буратіно» (1975), «Про Червону Шапочку» (1977), «Рудий, чесний, закоханий» (1984), «Проданий сміх» (1981), «Безумна Лорі» (1991).
  • 2003 — Народний артист Російської Федерації
  • 2005 — Перший кавалер Ордена Буратіно (Леонід Нечаєв став першим кавалером Ордена Буратіно, заснованого творчим об'єднанням «Справжні друзі Буратіно» та адміністрацією муніципального освіти «Зеленоградский район» Калінінградській області, яким нагороджуються «діячі культури, учені, педагоги і інші дорослі, що досягли висот у вихованні у дітей і підлітків внутрішньої свободи, чистоти помислів, громадської активності, упевненості у власних силах».)
  • 2007 — Фестиваль візуальних мистецтв «Орлятко» в Туапсе: Диплом «За яскравий музичний зміст і вдале використання спецефектів» («Дюймовочка» (2007)
  • 2007 — МКФ слов'янських і православних народів «Золотий Витязь»: Приз «Бронзовий Витязь» за найкращий дитячий фільм («Дюймовочка» (2007)

Фільмографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Енциклопедія вітчизняного кіно: Леонід Нечаєв[недоступне посилання з квітня 2019]

Посилання[ред. | ред. код]