Литовченко Дарина В'ячеславівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Литовченко Дарина В'ячеславівна
Народилася 1989
Чернігів, Українська РСР, СРСР
Діяльність співачка
Alma mater Національна музична академія України імені П. І. Чайковського

Дарина В'ячеславівна Литовченко[1] (англ. Daryna Lytovchenko, 2 травня 1989) — українська вокалістка, сопрано, лауреат міжнародних конкурсів.

Життєпис[ред. | ред. код]

К. Дебюссі. П'єро. Виконує Дарина Литовченко, у власному українському перекладі

Народилася в Чернігові. У 2009 році закінчила Чернігівське музичне училище імені Л. М. Ревуцького. В цьому ж році вступила до Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського в клас заслуженої артистки України Валентини Антонюк, яку закінчила у 2014 році.

В роки навчання здобула гран-прі на міжнародному конкурсі ім. Н. А. Обухової (Феодосія, Україна, 2012). В цьому ж році дебютувала в Київській оперній студії в опері Римського-Корсакова «Царева наречена» і в ролі Барбарини в опері В. А. Моцарта «Весілля Фігаро», а в грудні 2013 дебютувала в ролі Земфіри в опері Рахманінова «Алеко».

У 2014 році закінчила Національну музичну академію ім. П. І. Чайковського. І в цьому ж році стала асистентом-стажистом у класі професора Валентини Антонюк. Також в 2014 році як запрошена артистка виконала партію Саффі з оперети «Циганський барон» Й. Штрауса в Черкаському музично-драматичному театрі імені Т. Г. Шевченка.

З 2015 року — солістка Київського муніципального академічного театру опери і балету для дітей та юнацтва. У репертуарі театру виконала партії з опер і мюзиклів: «Ніч перед Різдвом» М. Римський-Корсаков (Оксана); «Історія Кая та Герди» С. Баневич (Герда); «Ріта» Г. Доніцетті (Ріта); «Бастьєн і Бастьєнна» В. А. Моцарта (Бастьєнна); «Травіата» Дж. Верді (Флора); Мюзиклі «Дванадцять місяців» С. Баневич (Пасербиця); Опера «Богема» Дж. Пуччіні (Мімі) і ін. Також неодноразово виступала з Національним Президентським оркестром України і Оркестром Збройних сил України, Естрадно-симфонічним оркестром і оркестрами народних інструментів. Виступала в філармоніях Чернігова, Дніпропетровська і Києва. У 2017 році виконала партію Донни Фульвії в прем'єрній постановці опери Дж. Россіні «Пробний камінь» в оперній студії НМАУ ім. П.Чайковського за підтримки Посольства Італії в Україні.

В цьому ж році стала лауреатом Другого міжнародного конкурсу «Impreza. Opera in miniature» і здобула гран-прі на Першому всеукраїнському конкурсі «Світова класика українською», що проводився за підтримки Фонду Вікімедіа та за сприяння Міністерства культури України. В 2019 здобула ІІ премію на конкурсі ім. Соломії Крушельницької

Театральні роботи[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]