Лопатинка багнова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Лопатинка багнова
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Печіночники (Marchantiophyta)
Клас: Jungermanniopsida
Порядок: Юнгерманіальні (Jungermanniales)
Родина: Лопатинкові (Scapaniaceae)
Рід: Лопатинка (Scapania)
Вид:
S. uliginosa
Біноміальна назва
Scapania uliginosa
(Lindenb.) Dumort.

Лопатинка багнова (Scapania uliginosa) — вид печіночників порядку юнгерманіальних (Jungermanniales)[1].

Поширення[ред. | ред. код]

Батьківщиною є Європа, Північна Америка, Азія[2].

Вид росте на вологих, безвапняних, світлих, часто сонячних місцях на весняних луках і болотах, в кислих болотах або на берегах водойм. Місця зростання часто знаходяться на більш рівнинній місцевості зі слабким рухом води і малою тенденцією до висихання.

Характеристика[ред. | ред. код]

Рослина утворює від брудно-зелених до темно-червонувато-коричневих, губчасті, високі та часто великі килимки. Рослини досягають 15 сантиметрів в довжину і від 2 до 4 міліметрів в ширину. Листки розставлені, частки листків неоднакові за розміром і мають суцільні краї. Дуже короткий кіль листа сильно вигнутий. Нижня частка листа приблизно в три рази більша за верхню. Клітини листка в середині листка мають розмір від 25 до 30 мікрометрів. Поверхня клітини (кутикула) зазвичай гладка, на клітину припадає три-чотири масляних тільця.

Статевий розподіл дводомний. Спорофіти трапляються рідко. Виводкові тіла є одноклітинними, еліпсоїдними і — також рідко — утворюються на кінчиках часток листя.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Scapania uliginosa. The Catalogue of Life (англ.). Процитовано 22.02.2024.
  2. Scapania uliginosa. Global Biodiversity Information Facility (англ.). Процитовано 22.02.2024.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jan-Peter Frahm, Wolfgang Frey: Moosflora (= UTB. 1250). 4., neubearbeitete und erweiterte Auflage. Ulmer, Stuttgart 2004, ISBN 3-8252-1250-5.
  • Martin Nebel, Georg Philippi (Hrsg.): Die Moose Baden-Württembergs. Band 3: Spezieller Teil (Bryophyta: Sphagnopsida, Marchantiophyta, Anthocerotophyta). Ulmer, Stuttgart 2005, ISBN 3-8001-3278-8.
  • Heribert Köckinger: Die Horn- und Lebermoose Österreichs (Anthocerotophyta und Marchantiophyta), Catalogus Florae Austriae, II Teil, Heft 2, ISBN 978-3-7001-8153-8.