Луї Дюпре

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луї Дюпре
фр. Louis Dupré
Народився не пізніше 1697
Париж, Королівство Франція
Помер 1774[1]
Париж, Франція
Країна  Франція
Діяльність хореограф, балетмейстер, артист балету
Відомі учні Jean-Baptiste Husd і Maximilien Gardeld
Знання мов французька[2]

Луї Дюпре (фр. Louis Dupré; 1697—1774, Париж) — французький хореограф, танцівник і педагог.

Біографія[ред. | ред. код]

Почав танцювати ще в дитинстві під прізвиськом «малюк Дюпре» (petit Dupré). Офіційний дебют артиста у Королівській академії музики відбувся у 1714 році на сцені театру Пале-Рояль. У період з 1725 по 1730 рік Дюпре виступав із гастролями в Лондоні, Дрездені та при польському королівському дворі. У 1739 році він стає балетмейстером Королівської академії.

З 1743 Дюпре — метр в школі танцю при театрі. Серед його учнів були такі зірки сцени, як Марі-Анн де Камарго, Гаетано Вестріс, Жан Жорж Новер, Максиміліан Гардель та Жан-Батіст Гюс.

Луї Дюпре з «малюка» згодом перетворився на «великого Дюпре» (le Grand Dupré) і став символічною фігурою у французькому танці доби бароко (belle danse), отримавши в Англії прізвисько «бог танцю».

За свідченням Джакомо Казанови Дюпре ніколи не зраджував свого танцю. Жан Жорж Новер також наголошував на його консервативності: «Він був одноманітний; не варіював свій танець, він завжди Дюпре».

В 1753 театральний альманах Les Spectacles de Paris згадував його ім'я серед 13 інших членів Королівської академії танцю.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.