Лівочка Анастасія Павлівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Анастасія Лівочка
Лівочка Анастасія Павлівна
Народилася 2000(2000)
м. Донецьк
Громадянство Україна Україна
Діяльність винахідниця
Відома завдяки завдяки винаходам для зони АТО
Alma mater Український католицький університет у Львові
Посада студентка

Лівочка Анастасія Павлівна (нар. 2000, Донецьк) — українська юна майстриня, фіналістка Intel ISEF — 2017 (Лос-Анджелес), MILSET — EXPO (Бразилія) і Stockholm Junior Water Prize (Швеція), студентка Українського католицького університету у Львові.

Зовнішні відеофайли
Учениця Львівської обласної Малої академії наук придумала, як безпечно транспортувати поранених // 15 квітня 2016 року

Газета «Факти» винахід 16-річної Анастасії (розсікач диму від пічок у зоні АТО) включила до ТОП-5 винаходів українських вундеркіндів[1].

Життєпис[ред. | ред. код]

Анастасія Лівочка народилася 2000 року у Донецьку. Але з початком воєнних дій у рідному місті батько пішов в АТО, а вона разом з мамою переїхала до Львова.

У вересні 2014 року перейшла до 9-го класу Львівського технологічного ліцею. У новій школі почала займатись у науковій лабораторії та ресурсно-методичному центрі науково-дослідницьких технологій. Тоді ж вперше потрапила на всеукраїнський конкурс Малої академії наук України у відділеннях технічних і комп'ютерних наук. Паралельно займалася спортом та захоплювалася танцями.

«Я себе знайшла тільки у дев'ятому класі, коли переїхала з Донецька. До того я просто вчилась у школі і нічим особливо не займалась, мої батьки навіть трохи переживали і нагадували, що досить вже гуляти. Вони намагались мене якось мотивувати, але змотивувало життя. Тільки після переїзду я зрозуміла, для чого мені потрібно вчитись, що зараз моє майбутнє тільки в моїх руках. Я бачила, що мої батьки у цій ситуації не дуже розуміли, що їм далі робити. Можна сказати, що за цей час я дуже подорослішала і зараз у Львові я вже півтора року живу сама, а батьки працюють у Києві. Мама дуже хотіла забрати мене до Києва, але я вже не захотіла їхати і залишати свою роботу над проектами. Я знала, що якщо в мене вже є моя дорога та мета, яка має сенс, то я маю йти за нею», розповіла про себе Анастасія Лівочка[2]

.

У 2017 році Анастасія Лівочка вступила на факультет прикладних наук Українського католицького університету у Львові.

Винаходи[ред. | ред. код]

Розсікач диму

Анастасія Лівочка винайшла у 2015 році розсікач диму від пічок у зоні АТО. Завдяки цьому пристрою з оцинкованої жерсті, який розміщується на димоході печі, збільшується площа поверхні контакту диму з повітрям і він не підіймається струмом догори, а розсіюється по місцевості, а отже визначити тепловізором локацію, звідки йде тепло, стає важче. Плюс цього пристрою ще у тому, що його можна робити в польових умовах.

На захисті цього проекту в МАН був присутній волонтер з АТО, тож тепер цією розробкою користуються самі військові. За свій винахід дівчина отримала гран-прі конкурсу МАН.

Науковий керівник винахідниці Віктор Колдун згадував, що нагородження довелося затримати на півгодини, бо журналісти вишикувалися в чергу до Насті, яка пояснювала, як працює конструкція.

— Можете уявити реакцію публіки, коли дев’ятикласниця лист оцинкованої сталі гне просто руками, — усміхається Віктор Петрович. — А все тому, що вона вивчила механіку і використовувала край столу як концентратор напруження[3].

Статичний еластичний підвіс у машинах швидкої допомоги[4]

Вражена Анастасія від розбитих доріг у Донецькій області військовивими подіями у 2016 році вирішила допомогти пораненим, яких перевозять у машинах швидкої допомоги. Разом з науковим керівником Віктором Колдуном вони працювали над ідеєю статичних еластичних підвісів у машинах швидкої допомоги. Спеціальна платформа тримає ноші в стабільному положенні. Незважаючи на швидкість авто чи нерівність доріг, поранений залишається нерухомим, в одному положенні[5]. Передивившись близько 400 патентів схожих розробок дівчина запропонувала свій варіант. Втім, виготовити прототип справжньої машини не вдалось — далі розмов з потенційними спонсорами проекту справа не пішла.

Цей винахід був оцінений другим місцем на всеукраїнському етапі МАН та суперфіналом національного відбору міжнародного конкурсу Intel-Техно.

Пристрій для дозування порошку у пральних машинках

Юну винахідницю схвилювало, що люди дуже часто перевикористовують пральний порошок. За припущенням, що кожна машинка при кожному пранні буде перевикористовувати лише 1 грам порошку, то за рік у світовий океан змиється 100 тисяч тонн залишків порошку. Офіційно проект називається «Автоматичний дозатор-оптимізатор синтетичних мийних засобів».

Вже не один рік триває патентуванням розробки, і потенційно її можна буде продавати різним фірмам, що займаються виробництвом пральних машинок.

Цей проект Анастасія Лівочка захистила на МАНі, представляла у 2017 році на Intel ISEF в Америці, а також у Бразилії та Стокгольмі.

Нагороди та відзнаки[ред. | ред. код]

  • президентська стипендія за перемоги у конкурсів МАН (2016 та 2017 роки).

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 5 винаходів українських вундеркіндів [Архівовано 5 листопада 2019 у Wayback Machine.] // Факти. — 2017. — 17 січня
  2. Анастасія Лівочка: «Дорослих людей не існує. Це міф». Архів оригіналу за 20 червня 2019. Процитовано 20 червня 2019.
  3. Як учениця винайшла прилади для АТОЯк учениця винайшла прилади для АТО. Архів оригіналу за 20 червня 2019. Процитовано 20 червня 2019.
  4. Аукціон ідей. Архів оригіналу за 25 лютого 2022. Процитовано 20 червня 2019.
  5. Винахід для АТО: юна переселенка Настя придумала, як безпечно транспортувати поранених. Архів оригіналу за 20 червня 2019. Процитовано 20 червня 2019.