Літо 85-го

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Літо 85-го
фр. Été 85
Жанр драматичний фільм, романтичний фільм, екранізація літературного твору[d] і ЛГБТ-фільмd
Режисер Франсуа Озон
Продюсер Ерік Альтмаєрd і Ніколя Альтмаєрd
Сценарист Франсуа Озон
На основі Dance on My Graved
У головних
ролях
Benjamin Voisind, Félix Lefebvred, Валерія Бруні-Тедескі, Мельвіль Пупо, Ізабель Нанті, Aurore Broutind, Bruno Lochetd[1], Philippine Velged і Yoann Zimmerd
Оператор Hichame Alaouied
Композитор Jean-Benoît Dunckeld
Дистриб'ютор Vertigo Médiad[2]
Тривалість 100 хв.
Мова французька
Країна  Франція
IMDb ID 10457128

«Літо '85» (фр. Été 85) — романтична драма 2020 року, знята Франсуа Озоном, заснована на романі Ейдана Чемберса «Танець на моїй могилі». Головні ролі зіграли Фелікс Лефевр і Бенджамін Вуазен.

Сюжет[ред. | ред. код]

Влітку 1985 року в Нормандії (Франція) 16-річний Алексіс (Алекс), виходить на човні у море. Невдовзі розпочалася гроза, внаслідок чого його човен перекинувся, але його рятує вісімнадцятирічний Давид. Після цього випадку вони зближуються й Алексіс допомагає в сімейному магазині Давида. Вони тримають у секреті свої стосунки, але невдовзі Давид говорить, що йому нудно, і починає новий роман із їхньою спільною подругою Кейт. Алекс злиться і конфліктує з Давидом. Вони сваряться, і у відчаї Алекс втікає, але Давид женеться за ним і гине в аварії. Алекс, відчуваючи провину, вирішує виконати укладений між ними договір: піти та потанцювати на могилі того, хто помре першим. Під час цього Алекса заарештовують, але суддя жаліє його та призначає 140 годин громадських робіт і настійно рекомендує відвідати психіатра.

У фільмі чергуються сцени стосунків двох хлопців перед смертю Давида та сцени після аварії. Записуючи свої спогади, Алекс знаходить зцілення.

Акторський склад[ред. | ред. код]

Критика[ред. | ред. код]

На вебсайті Rotten Tomatoes фільм має рейтинг 80 % на основі 101 відгуку із середнім показником 6.5/10.[3] На Metacritic фільм отримав рейтинг 64 зі 100 на основі оцінок 20 критиків, що вказує на «загалом схвальні відгуки».[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ČSFD — 2001.
  2. http://nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx
  3. Rotten Tomatoes.com.
  4. Summer of 85. Metacritic. Процитовано 20 June 2021.

Посилання[ред. | ред. код]