Македонська енциклопедія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Македонська енциклопедія»
Файл:Македонска енциклопедија.jpg
Назва мовою оригіналу Македонска енциклопедија
Країна Північна Македонія
Мова македонська
Жанр енциклопедія
Видавництво МАНМ
Видано вересень 2009

Македонська енциклопедія — перша наукова енциклопедія в Македонії за редакцією МАНМ . Енциклопедія була підготовлена у Лексикографічному центрі, в якому під керівництвом головного редактора академіка Блаже Рістовського[ru] працювало 260 співробітників. Надруковано близько 2 тис. примірників за фінансової підтримки Уряду Республіки Македонія . Близько 300 примірників було продано або подаровано. Решту 1700 примірників вилучено з продажу. Спочатку енциклопедія таємно поширювалася в електронному вигляді через Інтернет, а пізніше її можна було безкоштовно звантажити.[1]

Енциклопедія має близько 9000 статей.

У македонській Академії наук і мистецтв планувалося, що «Македонська енциклопедія» буде опублікована в розширеному виданні з кількох томів, що охоплює все, що не було висвітлено або пропущено в цих двох томах, а потім перекладена англійською мовою.

Просування[ред. | ред. код]

  • На презентації Енциклопедії Президент МАНМ Георгій Стардєлов[mk] заявив: «Це перша македонська енциклопедія, вільна від інших історичних нашарувань і інтерпретацій, що випливає з принципу мультикультуралізму, а не з етноцентризму. Це не тільки енциклопедія македонського народу, але й македонської держави».
  • Проект може не бути повним оглядом життя і розвитку Македонії, але ця робота достовірно показує македонський погляд на культурне та національне політичне минуле і сьогодення і претендує на те, щоб стати об'єктивною, цілісною інформацією про нас і нашу країну. Прем'єр-міністр Никола Груєвський заявив, що своїм об'єктивістським підходом і науковою аргументацією він сприятиме «авторитетному поданню македонського багатовікового існування цього конгломератного етнокультурного балканського регіону і правди про нас у минулому».[2]

Протести щодо змісту[ред. | ред. код]

Випуск енциклопедії викликав протести щодо її змісту і її автори піддаються серйозній критиці.

  • Не треба було робити цієї величезної помилки, яку ми вважаємо, зроблено цілеспрямовано. На даний момент, коли державі потрібен повний політичний та етнічний консенсус, не можна завдавати таких низьких ударів по іншій найбільшій етнічній спільноті, сказав Джевад Адемі з Демократичного союзу за інтеграцію, додавши, що ДСІ, як частина уряду, буде домагатися кримінальної відповідальності тих, хто зловживає державними грошима.
  • Нова демократія[mk] зажадала, щоб прем'єр-міністр Нікола Груєвський був усунутий від написання Енциклопедії.
  • Перша македонська енциклопедія ставить під загрозу конституційний багатонаціональний характер Македонії, заохочує міжетнічну ненависть, фальсифікує історію албанського народу, ображає почуття кожного албанця, завдає шкоди відносинам з нашими американськими і британськими друзями і з усім цивілізованим світом. Ми просимо МАНМ якнайшвидше вилучити скандальну енциклопедію, залучити албанських експертів до підготовки історії албанців у Македонії, вибачитися перед албанським, американським і британським народом і засудити погляди Блаже Рістовського. В іншому випадку ми будемо вважати, що ті ж уявлення поділяються МАНМ. Ми просимо те ж саме від уряду, який є прихильником цього проекту, сказав Лімані Авдія, представник громадянського руху «Прокинься».

Анонс нового випуску[ред. | ред. код]

Після виходу цього випуску македонської енциклопедії та заміни головного редактора, МАНМ оголосила про розробку нової редакції енциклопедії з головним редактором академіком Митко Маджунковим[mk]. Маджунков підкреслив, що необхідно зробити нове розширене видання, додавши, що стара енциклопедія завершена, але в ній багато помилок, не тільки матеріальних, але й фактичних помилок щодо цілих регіонів і народів, стосовно албанців і стосовно македонської культури в цілому.[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. promacedonia.com [Архівовано 20 квітня 2021 у Wayback Machine.], Македонська Енциклопедія, два файли у форматі pdf, розмір 31.9 та 37.5 Mb.
  2. Уряд Республіки Македонія [Архівовано 23 березня 2016 у Wayback Machine.], просування «Македонської енциклопедії» в МАНМ. Опубліковано 28 серпня 2010 року.
  3. Дуже важливо, що прем'єр-міністр Никола Груєвський і лідер ДСІ Алі Ахметі сіли разом, щоб припинити коло образи і загроз, спрямованих на припинення позитивного напрямку, в якому рухається Македонія. Мені зрозуміло, що переважна більшість громадян цієї країни прагнуть до мирного і процвітаючого майбутнього в Європі як частині євроатлантичної сім'ї, як частини Європейського Союзу і НАТО. І ми не можемо дозволити особам, які можуть мати свій власний порядок денний, порушити це. Я вважаю, що про це свідчать лідери цієї країни, сказав Рекер на радіо «Вільна Європа».
  4. Нова Македонія [Архівовано 5 вересня 2012 у Archive.is], Не поспішайте з Македонською Енциклопедією, інтерв'ю з академіком Митко Маджунковим. Опубліковано 28 серпня 2010 року.

Посилання[ред. | ред. код]