Макетатон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Макетатон
Народилася 1348 до н. е.
Фіви
Померла 1338 до н. е.
Амарна, Мінья (губернаторство), Єгипет
·утоплення
Країна Стародавній Єгипет
Діяльність політична діячка
Титул принцеса
Рід Вісімнадцята династія єгипетських фараонів
Батько Аменхотеп IV Ехнатон
Мати Нефертіті
Брати, сестри Тутанхамон, Мерітатон, Мерітатон-Ташерітd, Нефернеферуатен Ташерітd, Нефернеферуреd, Сетепенраd, Анкхесенпаатен Ташерітd і Анхесенамон
Макетатон

ієрогліфами
it
n
ra
Aa16
D36
V31
t
B1
Макетатон із матір'ю Нефертіті

Макетатон — друга (із 6 народжених) дочка єгипетського фараона Ехнатона та його головної дружини Нефертіті. Вона, ймовірно, народилася на 2 або 3 рік царювання Ехнатона. Хоча про неї мало відомо, вона часто зображувалася зі своїми сестрами, супроводжуючи своїх вінценосних батьків у перші дві третини сімнадцятирічного царювання Ехнатона.

Перші зображення Макетатон з'являються на стінах храму її матері Нефертіті Хут-Бенбен, де вона та її старша сестра Мерітатон зображуються поруч із царицею. Вона також була зображена на прикордонній стелі, що вказує межі Ахетатона, нової столиці фараона Ехнатона. Макетатон переїхала туди з родиною, коли була ще маленькою дитиною.

Макетатон померла на 13-й або 14-й рік царювання свого батька. 12-го року вона була ще жива, оскільки зображувалася з батьками та сестрами на прийомі іноземної данини — церемонії, яку можна побачити на деяких зображеннях у гробницях високопосадовців, таких, як амарнського інтенданта Хуйя й верховного жерця Атона Меріра I.

Той факт, що на осколках її саркофагу ми бачимо такі картуші як Аменхотеп III і Ехнатон, можна витлумачити як доказ тривалого співправління двох фараонів, батька й сина.

Ймовірно, епідемія чуми, яка охопила Єгипет між 12-м і 15-м роками царювання Ехнатона, призвела до того, що багато членів королівської сім'ї перестали згадуватися. Серед них королева-мати Тія, цариця Нефертіті, середня дружина Ехнатона Кійя, Макетатон і дві молоді принцеси — Нефернеферура й Сетепенра. Втім, смерть Макетатон могла статися і не через чуму, а, відповідно до поширеної теорії, від народження дитини[джерело?].

Гробниця Макетатон[ред. | ред. код]

Сцена з гробниці Макетатон
Докладніше: Гробниця Ехнатона

Була похована у гробниці Ехнатона, тіло не знайдено.

На стіні усипальниці, яка була зроблена в скелях для царської сім'ї, зображено відчай подружжя над мертвою дівчинкою — батька зі зсуненою над головою рукою, а іншою рукою він схопив за руку дружину, притиснувши руку до обличчя, немов ще не вірячи у свою втрату. Літня нянька померлої рветься до тіла улюблениці, її утримує молода служниця. Сцена смерті Макетатон за силою переданих почуттів, безперечно, належить до шедеврів єгипетського рельєфу[1].

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Виктор Солкин (2000). Нефертити, странствие через пески вечности. Новый Акрополь (3). Архів оригіналу за 16 травня 2021. Процитовано 29.10.2014. (рос.)