Малахітова скринька (опера)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Опера «Малахітова скринька»
рос. Малахитовая шкатулка
КомпозиторДмитро Батінd
Автор лібретоЮлія Селінаd
Мова лібреторосійська
Джерело сюжетуМалахітова скринькаd
Рік створення2012[1]
Перша постановка9 грудня 2012[1][2]
Інформація у Вікіданих

«Малахітова скринька» (рос. Малахитовая шкатулка) — опера-казка Дмитра Батіна за мотивами творів Павла Бажова.

Ставилася на сценах Пермського[3] та Магнітогорського[4] театрів опери та балету.

Перша дія

[ред. | ред. код]

У роздумах Степан бродить поблизу малахітової шахти. Виходить Настуся, слід діалог про їх бажання отримати вільну і одружитися. Виходять кріпаки юнаки і дівчата, які танцюють хоровод. Все окрім Степана покидають сцену. З'являється Господиня Мідної гори і обіцяє вийти за нього заміж якщо він перестане добувати малахіт. Степан відмовляється.

Ранок. Робітники збираються в гори. Дружина прикажчика повідомляє, що Імператриця обіцяла нагороду тому, хто дістане брилу малахіту у 5 сажнів. Прикажчик за це обіцяє вільну. Степан передає наказ Господині Мідної гори. Його велять відшмагати і прикувати в копальні. З'являється Господиня Мідної гори і показує Степану багатства гори. Бачення зникає, з'являється Прикажчик. Степан вибиває малахитовую брилу у 5 сажнів. З'являється Господиня Мідної гори, передає осколок Настусі і манить Степана.

Друга дія

[ред. | ред. код]

Через роки після зникнення Степана Настуся виховує доньку Танюшу. Танюша має популярність серед хлопців, але захоплена тільки малахітовою скринькою що залишив батько. З'являється Жебрачка, просить про нічліг. Наодинці з Тетянкою виявляється, що вона — Господиня Мідної гори, обіцяє взяти її в гори якщо та відвідає Малахітовий зал Імператриці.

Дружина прикажчика підпалює будинок Настусі за відмову продати малахитовую скриньку. Врятувалася Настуся вирішує продати скриньку Дружині прикажчика. Та одягає прикраси, які їй не в пору. Танюша одягає прикраси, Пане Турчанінов закохується в неї. Вона обіцяє вийти за пана, якщо той покаже їй Малахітовий зал Імператриці.

Палац Імператриці. В очікуванні Танюші Імператриця велить фрейлінам танцювати. З'являється Танюша, всі визнають її красунею. Танюша проходить через зал, ігноруючи пана і Імператрицю, до стіни, де бачить Господиню Медної гори. Стіна розступається, Господиня захоплює Танюшу за собою.

Література

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]