Малевич (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Назва: «Малевич»

Вид: повнометражний ігровий

Жанр: історична біографічна драма

Хронометраж: 90 хв.

Мова: українська

Виробництво: 435 FILMS, BIG HAND FILMS, LEHMANN SISTERS, REVOLVER, ART & POPCORN, DIM FILMHOUSE за підтримки Державного агентства України з питань кіно


Команда:

Режисер Дар'я Онищенко

Оператор-постановник Олександр Рощин

Художник-постановник Володимир Романов

Художник з костюмів Тетяна Лавриненко

Художник з гриму Сергій Маурін

Режисери монтажу Вольфганг Вайгль, Сергій Клепач

Сценаристи Дар'я Онищенко, Анна Паленчук

Композитори Мілош Єліч, Рафаелле Петруччі

Постпродакшн супервайзер Ерік Холланд

Креативний продюсер Тетяна Філевська

Асоційовані продюсери Ігор Корж, Юлія Рибінська

Співпродюсери Клаудія Леманн, Паоло Марія Спіна, Мирослав Могорович, Ерік Холланд

Продюсери Анна Паленчук, Марія Каель,  Дар'я Онищенко


Ролі виконували:

Казимир Малевич — Віталій Ажнов

Микола Ведмедєв — Олексій Горбунов

Володимир Татлін — Саша Новіков

Одарка/ мати Соломії — Ірма Вітовська

Наталія — Марина Кошкіна

Софія — Христина Федорак

Соломія — Дарія Творонович

Сашко — Костянтин Темляк


Логлайн

Що стоїть за Чорним квадратом, намальованим у 1915 році одержимим художником Казимиром Малевичем? Для конкурентів — шахрайство, для радянської влади — таємний код, для однієї жінки, любовний лист, а для народу України — пророцтво…


Синопсис

Зелений квадрат 1922 р. Схід України. 20-річна Соломія разом із мамою живе в селі. Вона радіє, коли її хлопець Сашко, 25 років, повертається з передової і проводить з нею кілька днів. Коли вони граються з Сашковим приладом нічного бачення, Соломія раптом помічає, що в її кімнаті «Чорний квадрат» — репродукція відомої картини Казимира Малевича — світиться в темряві. Соломія містифікує історію навколо Чорного квадрата, а Сашко сміється з неї. Вони обидва не знають, що історія родини Соломії пов'язана з божевільним авангардистом.


Чорний квадрат 1915 р. Російська імперія. Казимир Малевич, 32 роки, молодий і амбітний художник, народився і виріс в Україні, переїхав до Москви. Там він знайомиться з молодим конструктивістом Володимиром Татліним, 21 рік. Вони обоє мріють сказати нове слово в мистецтві і стають запеклими суперниками. У них спільна мрія потрапити в Париж і зустрітися з Пабло Пікассо. Малевич намагається створити свій неповторний стиль живопису супрематизм. Всесвітньо відома виставка «0,10» у Санкт-Петербурзі стає вирішальним моментом — Малевич представляє свою найзагадковішу картину «Чорний квадрат».


Білий квадрат 1925. Радянський Союз. Малевич і Татлін обидва викладають у Вітебській художній школі, якою керує 35-річний Марк Шагал. Поки Татлін і Малевич продовжують суперництво, 55-річному агенту НКВС Степану, 55 років, доручають знищити авангард і приборкати митців. Коли Малевич отримує дозвіл на довгоочікувану поїздку за кордон, Степан отримує можливість звинуватити Малевича в шпигунстві. Малевича арештовують.


Червоний квадрат 1932 р. Малевич і Татлін працюють у Києві в Художньому інституті. Малевич вважає, що мистецтво має бути поза політикою, але, відвідуючи українське село, Малевич на власні очі бачить жахливий голод «Голодомор». Він сміливо наважується відобразити голодомор у своїх творах. Степан разом із співробітниками НКВС приходять з обшуком до Художнього інституту. Татлін намагається уникнути конфіскації картин Малевича і починає бійку. Співробітники НКВС заарештовують Татліна. Малевич вирішує використати «Летатлін» — літальний апарат Татліна, щоб зупинити НКВС. Вільним митцям вдається літати в будь-який час і за будь-яких режимів, Малевичу теж.