Малх (Новий Заповіт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Петро відрубує вухо Малху (бл. 1520) Діжонський музей образотворчого мистецтва.

Малх ( із семітського Малак — царювати[1]) — згаданий у Новому Заповіті чоловік, який брав участь у арешті Ісуса Христа у Гетсиманському саді.

Опис у Біблії[ред. | ред. код]

Малх був слугою у Каяфи — первосвященика Ізраїля. За Євангеліями він був серед солдатів та слуг Синедріону, що були послані з Юдою Іскаріотським у Гетсиманський сад для арешту Ісуса Христа. Під час арешту апостол Петро, що супроводжував Його разом із Іваном та Яковом, став боронити Ісуса, витягнув меча і відрубав Малху праве вухо. Проте Ісус зупинив своїх захисників, доторкнувся до вуха і зцілив його. Євангелія коротко описують цей сюжет, та ім'я слуги згадує лише Апостол Іван у Євангелії від Івана, доповнюючи інших також і тим, що Малх мав родичів, які також служили при дворі первосвященика[2]:


Євангеліє Текст
Євангеліє від Матея[3] Аж тут один із тих, що були з Ісусом, простягнув руку, вихопив свого меча й, ударивши. слугу первосвященика, відтяв йому вухо. Тоді Ісус сказав до нього: «Вклади твій меч назад до піхви: всі бо, що за меч беруться, від меча загинуть. Чи гадаєш, що я не міг би попросити Отця мого, і він зараз же не дав би мені більш як дванадцять легіонів ангелів? Як же то збулися б Писання, що воно так мусить статися?»
Євангеліє від Марка[4] Один же з тих, що там були, витяг меч, вдарив слугу первосвященика й відтяв йому вухо.
Євангеліє від Луки[5] Побачивши, до чого доходить, сказали ті, що були з Ісусом: «Господи, чи не вдарити нам мечем?» І вдарив один із них слугу первосвященика й відтяв йому праве вухо. Ісус озвався: «Лишіть но!» І доторкнувшися до вуха, він зцілив його.
Євангеліє від Івана[6] Тоді Симон Петро, який мав меч при собі, добув його і, вдаривши первосвященикового слугу, відрубав йому праве вухо. Малхом звали того слугу. Але Ісус озвався до Петра: «Сховай меч у піхву! Чашу, яку дав мені Отець, — чи не мав би я її пити?»

У мистецтві[ред. | ред. код]

У фільмі Мела Гібсона Страсті Христові, Малха зіграв актор Роберто Бестаццоні, та зображена сцена зцілення Малха.

Див. також[ред. | ред. код]

Меч святого Петра

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Джузеппе Ріцціотті. Життя Ісуса Христа. Видання Українського католицького університету ім. св. Климента Папи. Том XLIX-L. Рим. 1979. ст. 612.
  2. Ів. 18:26. Архів оригіналу за 30 серпня 2012. Процитовано 10 травня 2014.
  3. Мт. 26:51-54. Архів оригіналу за 27 грудня 2014. Процитовано 10 травня 2014.
  4. Мр. 14:47. Архів оригіналу за 5 червня 2014. Процитовано 10 травня 2014.
  5. Лк. 22:49-51. Архів оригіналу за 12 листопада 2013. Процитовано 10 травня 2014.
  6. Ів. 18:10-11. Архів оригіналу за 30 серпня 2012. Процитовано 10 травня 2014.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Святе Письмо Старого та Нового Завіту. Видавництво отців Василіан «Місіонер», 2005.