Малі щипавки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Малі щипавки

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Вуховертки (Dermaptera)
Підряд: Neodermaptera
Інфраряд: Epidermaptera
Надродина: Forficuloidea
Родина: Малі щипавки (Labiidae)
Burr, 1909
Підродини
Посилання
EOL: 53710443
ITIS: 102453
Fossilworks: 178672

Малі щипавки[1] (Labiidae) — родина щипавок (Dermaptera). Космополітична родина, що включає понад 500 видів у 40 родах.

Поширення[ред. | ред. код]

Родина поширена на всіх материках. В Європі зафіксовано 5 видів, з них в Україні лише один вид.

Опис[ред. | ред. код]

Щипавки середнього розміру, не більше 1,5 см завдовжки. Для представників цієї родини характерна наявність у самців єдиного копулятивного апарату та одного статевого члена (phallus). Антени мають менше 12 члеників. Малі щипавки мають перетинчасті літаючі крила під маленькими криючими.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

я Малі щипавки ведуть нічний спосіб життя і активні теплими вечорами та ночами. Багато видів добре літають і можуть літати на великі відстані. Відкладання яєць і розвиток відбувається навесні і на початку літа в компості з відносно високою температурою і вологістю, в найтепліших внутрішніх частинах, де температура становить 18-25 °C. Яйця вилуплюються через 7-12 днів. Самиця доглядає за яйцями і німфами два-три тижні. Час від відкладання яєць до повного розвитку дорослої комахи залежить від температури в компості. У гарячому компості він становить близько трьох місяців, а при нижчій температурі довше.

Роди[ред. | ред. код]

Виділяють наступні роди:[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Природа острова Хортиця. Колективна монографія / Охріменко С. Г., Шелегеда О. Р.,Козодавов С. В., Бусел В. А., Петроченко В. І., Жаков О. В., Муленко М. А.,Карпенко Г. О., Василенко С. В., Головаха Р. В. — Запоріжжя: Національний заповідник"Хортиця", 2016. — Вип. 2. — c. 106
  2. Hopkins, H.; Maehr, M. D.; Haas, F.; Deem, L. S. family Spongiphoridae Verhoeff, 1902. Dermaptera Species File. Процитовано 7 січня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]