Малґожата Мановська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Малґожата Мановська
пол. Małgorzata Manowska
Ім'я при народженні Малґожата Сопорек
пол. Małgorzata Soporek
Народилася 22 вересня 1964(1964-09-22) (59 років)
Варшава, Польська Народна Республіка[1]
Країна  Республіка Польща[1]
Діяльність суддя, викладачка університету, юристка
Галузь юриспруденція[1]
Відома завдяки Q16859953?
Alma mater Варшавський університет (1992)
Науковий ступінь докторський ступінь і доктор габілітований
Знання мов польська
Заклад Університет імені Ришарда Лазарського[2], National School of Judiciary and Public Prosecutiond, Варшавський університет, Міністерство юстиції Польщі і Верховний суд Польщі

Малґожата Мановська (пол. Małgorzata Manowska; нар. 22 вересня 1964, Варшава), уродж. Малґожата Сопорек (пол. Małgorzata Soporek) — польська академікиня і правознавиця, перша голова Верховного суду та голова Державного трибуналу. У минулому вона була деканом Національного коледжу судової влади та колишньою заступницею міністра юстиції.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Вона здобула ступінь магістра права та доктора права у Варшавському університеті. У 2010 році отримала габілітацію. Викладала у Варшавському університеті та Університеті Лазарського, в останньому з яких є доцентом. Пані Мановська є автором численних публікацій з цивільного, сімейного та трудового права.

Після кількох судових призначень, у тому числі до Апеляційного суду у Варшаві, Мановська була призначена на посаду заступниці міністра юстиції, яку обіймала з 30 березня по 27 листопада 2007 року. У 2016 році вона була обрана на посаду декана Національного коледжу судової влади.

10 жовтня 2018 року президент Анджей Дуда призначив її суддею Верховного суду. Вона обійняла посаду першої голови Верховного суду 26 травня 2020 року, змінивши на цій посаді Малґожату Ґерсдорф. Одночасно вона стала головою Державного трибуналу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Catalog of the German National Library
  2. Nauka Polska

Посилання[ред. | ред. код]

  • Magdalena, Partyła. Małgorzata Manowska oficjalnie I Prezesem Sądu Najwyższego. RMF24 (пол.). Процитовано 28 травня 2020.