Мамаду Туре Курума

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мамаду Туре Курума
порт. Mamadu Ture Kuruma
Прапор
Прапор
Голова військового командування Гвінеї-Бісау
13 квітня — 11 травня 2012 року
Попередник: Раймунду Перейра
Наступник: Мануель Серіфу Ньямаджу
 
Народження: 26 квітня 1947(1947-04-26) (77 років)
Португальська Гвінея
Країна: Гвінея-Бісау
Релігія: іслам

Мамаду Туре Курума (нар. 26 квітня 1947) — військовий та політичний діяч, генерал-майор, голова Військового командування Республіки Гвінея-Бісау.

Життєпис[ред. | ред. код]

До квітня 2012 року був заступником начальника генерального штабу збройних сил. 12 квітня того ж року очолив військовий переворот. Переворот відбувся за 2 тижні до призначеного на 29 квітня другого туру президентських виборів, в якому мали взяти участь глава урядової ПАІГК Карлуш Гоміш Жуніор (на той момент обіймав посаду прем'єр-міністра країни) (здобув 49% голосів у 1-му турі) й опозиціонер, лідер Партії соціального оновлення Мохамед Яла Ембалуа, який уже займав пост президента з 2000 до 2003 року, але був усунутий від влади військовиками. Яла заявляв про масові фальсифікації та свою відмову від участі у другому турі.

Обидва кандидати й президент країни спочатку були заарештовані. Члени Військового командування на чолі з Мамаду Туре Курумою заявляли, що однією з причин перевороту було те, що чинна цивільна адміністрація попрохала підтримки в Анголи у реформуванні збройних сил. Після міжнародного засудження та санкцій проти керівництва хунти (18 травня Рада безпеки ООН ухвалила резолюцію про заборону на виліт з країни всім членам Військового командування, в тому числі й Мамаду Туре) було підписано угоду, за якою Курума передав пост президента новому тимчасовому президенту Мануелю Серіфу Ньямаджу, який мав третю позицію у першому турі виборів.

Джерела[ред. | ред. код]