Мамій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мамій
Зображення

Мамій (мамин синок) - це зневажливий термін для чоловіка, який, як вважають, відчуває нездорову залежність від своєї мами у віці, в якому від нього очікують самостійності (наприклад, жити самостійно, бути економічно незалежним). Використання цієї фрази вперше засвідчено в 1901 році.[1]Термін "мамин синок" має конотацію жіночності та слабкості. Протилежним терміном для жінок було б "татова донька" (див. комплекс Електри), також, можливо, включаючи батьківський комплекс.

В Японії цей зв’язок називається mother complex (яп. マザーコンプレックス, Mazā Konpurekkusu), часто скорочено до "MotherCon" (яп. マザコン, Mazakon), у спосіб, подібний до «братський комплекс» і «сестринський комплекс».

У класичній психоаналітичній теорії Фрейда термін Едипів комплекс позначає бажання дитини мати сексуальні стосунки з батьком чи матір'ю протилежної статі. Зигмунд Фрейд писав, що ідентифікація дитини з одностатевим батьком є успішним вирішенням Едипового комплексу.[2][3] Ця теорія увійшла в популярну психологію в Америці в 1940-х роках, коли соціологи та психіатри стверджували, що матері, які були занадто близькими або занадто віддаленими, могли перешкоджати психосоціальному розвитку дітей чоловічої статі, викликаючи різноманітні захворювання, такі як аутизм, астма, шизофренія або гомосексуалізм.[4]

Див. також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. EtymOnline. Процитовано 29 January 2020.
  2. Charles Rycroft A Critical Dictionary of Psychoanalysis (London, 2nd Ed. 1995)
  3. Joseph Childers, Gary Hentzi eds. Columbia Dictionary of Modern Literary and Cultural Criticism (New York: Columbia University Press, 1995)
  4. van den Oever, Roel (Sep 24, 2012). Mama's Boy: Momism and Homophobia in Postwar American Culture. Springer. ISBN 978-1137295088. Процитовано 29 January 2020.