Мамська мова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мамська мова
Поширена в  Гватемала[1] і  Мексика[2]
Писемність латинське письмо
Офіційний статус
Коди мови
ISO 639-3 mam

Мам — мова, якою говорять понад півмільйона представників народу мам у Гватемальських департаментах Уеуетенанго, Кесальтенанго, Сан-Маркос, Реталулеу, а також у Мексиканському штаті Чіапас. Формується багатотисячна мамська діаспора у Мексиці та Сполучених Штатах Америки, зі значною кількістю представників, що проживають у Окленді, Каліфорнія та місті Вашингтон.

Класифікація[ред. | ред. код]

Найбільш спорідненою до мамської мови є мова тектітек. Ці дві мови разом формують мамську підгрупу мовної сім'ї мая. Також разом з авакатецькою та ішиль мовами утворює підгрупу надмамську підгрупу мов, одну з двох підгруп східних мая (інша надкіче містить понад 10 мов у тому числі кіче).

Діалекти[ред. | ред. код]

Оскільки зв'язки між окремими громадами мам досить обмежені мовні відмінності доволі помітні, навіть від села до села. Тим не менш, розуміння не зникає, хоч певні труднощі можуть виникати на практиці.

У Гватемалі мам мова розпадається на чотири діалектні групи:

  1. Північна Мам — нам півдні департаменту Уеуетенанго.
  2. Південна Мам — у департаментах Кесальтенанго, Реталулеу, Сан-Маркос.
  3. Центральна Мам — Сан-Маркос
  4. Західна Мам — північний захід департаменту Сан- Маркос. Мова тектітек може бути взаємно зрозумілою з західними діалектами мам

На додачу до цього у діалекти у Мексиканському штаті Чіапас формують до п'яти груп, що граматично та лексично відрізняють від гватемальських діалектів.

Поширення[ред. | ред. код]

На мам говорять у 64 комунах чотирьох департаментів Гватемали та 28 комунах у штаті Чіапас, Мексика.

  1. ScriptSource - Guatemala
  2. ScriptSource - Mexico