Марко д'Оджоно

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марко д'Оджоно

Народження 1470
Оджоно, Міланське герцогство
Смерть 1540 або 1524[1]
  Мілан, Міланське герцогство[2]
Діяльність художник
Твори Nursing Madonnad і Altarpiece of the three archangelsd
Роботи в колекції Оклендська галерея мистецтвd, Брера, Берлінська картинна галерея, Національний музей у Варшаві, Національна галерея, Пінакотека замку Сфорца, Клівлендський музей мистецтв, Страсбурзький музей образотворчого мистецтва, Музей Конде, Художній музей Сієтла, Рінглінг музей, Музей мистецтва Метрополітен, Princeton University Art Museumd, Музей фюрера, Musée des Beaux-Arts de Bloisd, National Museum of the Renaissanced, Bristol City Museum and Art Galleryd і Пінакотека Амброзіана

CMNS: Марко д'Оджоно у Вікісховищі
Pala dei Tre Arcangeli. Картинна галерея Брера, Мілан

Марко д'Оджоно (італ. Marco D'Oggiono; близько 1470, Оджоно - не пізніше 1549, Мілан) — італійський художник епохи Високого Відродження ломбардської школи, леонардеск - учень Леонардо да Вінчі в Мілані.

Як і Леонардо, Марко у відсутності прізвища у сенсі; «д'Оджоно» — прізвисько по містечку, з якого він був родом, а роботи, що збереглися, підписані просто ім'ям Marcus.

Був плідним копійцем робіт свого вчителя. Він, зокрема, залишив значну кількість копій «Таємної вечері», одна з яких перебуває у зборах Королівської Академії мистецтв у Лондоні.

На початку XVI ст. Марко працював у Савоні над циклом фресок (тепер уже не існуючих). З його оригінальних робіт найбільш відомі фрески для міланської церкви Санта-Марія-делла-Паче. Датування їх невідомі, оскільки відомості про життя Марко д'Оджоно взагалі дуже мізерні. Дві з цих фресок знаходяться зараз у Міланському музеї Брера. Там же знаходиться значна станкова робота Марко д'Оджоно «Три архангели».

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Wilhelm Suida: Leonardo und sein Kreis, 1929, Verlag F. Bruckmann A. -G. (München)
  • The Legacy of Leonardo, 1998, Skira Editore Sp A. (Mailand), ISBN 88-8118-463-X
  • D. Sedini, Marco d'Oggiono: tradizione e rinnovamento в Lombardia tra Quattrocento e Cinquecento, Milano 1989
  • C. Quattrini, Giovanni Agostino da Lodi та Marco d'Oggiono: quadri a due mani da Santa Maria della Pace a Milano, («Brera mai vista», 3) Milano 2002