Мархель Тетяна Григорівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тетяна Мархель
біл. Таццяна Ма́рхель
Ім'я при народженні Тетяна Григорівна Мархель
Народилася 19 січня 1939(1939-01-19) (85 років)
с. Шпаківщина, Смолевицький район, Мінська область, Білоруська РСР
Громадянство  СРСР
 Білорусь
Діяльність акторка
Alma mater Білоруська державна академія мистецтв
Заклад Regional Drama Theatre of Hrodnad, Могильовський обласний драматичний театр, Національний академічний драматичний театр імені Якуба Коласа, Q13033055? і Республіканський театр білоруської драматургіїd
IMDb nm0548463
Нагороди та премії
Народний артист Білорусі
Народний артист Білорусі

Тетяна Григорівна Мархель (біл. Таццяна Рыгораўна Ма́рхель; нар. 19 січня 1939, с. Шпаківщина, Смолевицький район, Мінська область, Білоруська РСР) — білоруська акторка. Народна артистка Білорусі.

Життєпис[ред. | ред. код]

Закінчила Білоруський театрально-мистецький інститут (1963). З 1963 працює у Гродненському, з 1967 у Могильовському обласних театрах, з 1970 — у Білоруському театрі імені Якуба Коласа. Заслужена артистка Білорусі (1984). З 1987 у Театрі-студії кіноактора, з 1994 у Республіканському театрі білоруської драматургії.

Творчість[ред. | ред. код]

Характерна актриса. Створені Тетяною Мархель образи вирізняються ліризмом, повнотою психологічного малюнка, проникнинням у сутність національного характеру, милозвучною мовою.

Найзначніші ролі: у театрі імені Якуба Коласа — Мати і Ганна («Симон-музика» і «На дорозі життя» за Якубом Коласом), Ольга Устинівна («Сніжні зими» за І. Шам'якіним), Бажащуткова («Амністія» М. Матуковського), Ганна («Вечір» А. Дударова), Іхметова («Приниженні та зневаженні» за Федором Достоєвським), пані Протич («Доктор філософії» Б. Нушича); у Театрі-студії кіноактора — Батлійниця («Дитя з Віфлеєма» М. Пінігіна за мотивами білоруських народних пісень, записаних нею); в театрі білоруської драматургії — Магрета («Хтось впав» за У. Голобком та Л. Родевичем), герцогиня Йоркська та Відьма («Річард III» і «Макбет» Вільяма Шекспіра), Гіра («Зліт Артура VI, який можна було спинити» Бертольта Брехта), Мірчуткіна («Шампань-ського!» за жартами Антона Чехова «Сватання», «Ювілей») та інш.

Перша виконавиця партії жіночого голосу у 3-ій симфонії «Біла вежа» А. Янчанки, а також білоруських народних пісень у спектаклі «Симон-музика», телеспектаклі «Нова земля», кінофільмі «Люди на болоті» та інш. Проникливе звучання голосу, вільна імпровізаційна манера близька до народно-пісенної викональної традиції.

Знімається у кіно («Подих грози», «Третього не дано», «Контрольна зі спеціальності», «Радуниця», «Плач перепілки», «Мати Урагану», «Явдоха» і інш.).

Література[ред. | ред. код]

  • Скорабагатчанка А. Мархель // БЭ ў 18 т. Т. 10. Мн., 2000.

Посилання[ред. | ред. код]