Медаль «На відзначення 100-річчя залізниці Казахстану»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Медаль «На відзначення 100-річчя залізниці Казахстану»
каз. Казакстан темiр жолына 100 жыл
Країна  Казахстан
Тип ювілейна медальd
На честь: Казахстанські залізниці
Нагородження
Засновано: 30 квітня 2004
Нагороджені:
Черговість

Ювілейна медаль «На відзначення 100-річчя залізниці Казахстану» (каз. Қазақстан темір жолына 100 жыл) — державна нагорода Казахстану, заснована на підставі Указу Президента Республіки Казахстан від 30 квітня 2004 року № 1353 для заохочення громадян Республіки Казахстан та іноземних громадян, які зробили значний внесок у становлення та розвиток залізничного транспорту.

Опис медалі[ред. | ред. код]

Ювілейна медаль «Казакстан темір жолину 100 жил» виготовляється з латуні, має форму кола діаметром 34 мм та товщиною 2,5 мм. На лицьовій стороні (аверсі) медалі на тлі контурної карти Республіки Казахстан вміщено рельєфні зображення паровоза та сучасного електровоза, що стоять на рейках. Контурна карта зображена емаллю блакитного кольору з виділеним місцем розташування столиці Республіки Казахстан. Внизу зображення вміщено дати «1904 — 2004».

На зворотному боці медалі (реверсі) розміщено напис «Казакстан темір жолину 100 жител. 100 лет железной дороге Казахстана». Внизу зображено елемент казахського національного орнаменту.

Медаль за допомогою кільця та вушка з'єднується з колодкою висотою 55 мм і шириною 34 мм, обтягнутою стрічкою муарової блакитного кольору з вертикальними смужками по краях золотистого і білого кольорів. На звороті планки прикріплена шпилька з візорним замком.

Джерела[ред. | ред. код]

  • В. Григорьев. Государственные награды Республики Казахстан // Петербургский коллекционер : газета. — СПб., 2005. — Вип. 35. — № 5 (3 травня). — С. 30.
  • Медаль 100 лет железной дороге Казахстана. «Награды мира».[недоступне посилання з Июль 2018]