Мені подзвонив Вейн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Мені подзвонив Вейн»
Палітурка першого видання
АвторВолодимир Мула
Дизайн обкладинкиІгор Замора
КраїнаУкраїна
Моваукраїнська
Жанрдокументально-спортивний роман
МісцеКиїв
Укр. видавництвоЛабораторія
Видано2024
Сторінок368 стор.
ISBN978-617-8206-01-7

«Мені подзвонив Вейн» — дебютний роман українського кінорежисера Володимира Мули. Книжка розповідає про перипетії створення першого українського документального кіно про українців-володарів Кубку Стенлі НХЛ «ЮКІ», їх захопливий шлях на найвищу вершину успіху і перешкоди, що поставали перед ними.

Історія появи книжки

[ред. | ред. код]

Володимир Мула працював над книжкою 3 роки[1]. Автор розпочав роботу над рукописом у січні 2021 року - через місяць після офіційної прем'єри стрічки «ЮКІ».

Мула використовує скрипниківку та місцями іронічний авторський стиль у викладенні інформації. Його текст максимально близький читачеві: книжка органічно впускає за лаштунки незвіданого та місцями абсолютно неймовірного шляху автора у ході реалізації документального фільму: від ретельних досліджень до особистісного досвіду кожного з гравців, від проникливих інтерв’ю, що розкривають переживання та внутрішні драми хокеїстів — до вічних роздумів про сенс життя та національну ідентичність.

Видання

[ред. | ред. код]

Книжка «Мені подзвонив Вейн» вийшла у світ 1 січня 2024 року. У видавництві «Лабораторія» книжку позиціонують як документально-спортивний роман у жанрі нон-фікшн[2].

Передмова

[ред. | ред. код]

Передмову до книжки написав один з найвідоміших спортсменів XX століття, канадський хокеїст українського походження Вейн Грецкі[3]. У вступному слові Грецкі відзначає, що Володимир Мула не боїться впускати читача у власне життя та свідомо переносить за лаштунки важкого й тернистого шляху створення документального фільму. Завдяки ретельним дослідженням, проникливим інтерв’ю та непохитній відданості Володимир відроджує історії видатних спортсменів, розкриваючи їхні тріумфи, випробування та чималу спадщину, яку вони залишили у своєму улюбленому виді спорту.

Цікаві факти

[ред. | ред. код]
  • Перша документальна книжка, що розкриває видатних гокеїстів українського походження, які назавжди закарбували свої імена на Кубку Стенлі.
  • У книжці зібрані ексклюзивні фото, які дозволять краще відчути атмосферу створення фільму «ЮКІ».
  • Автор книжки — кінорежисер, що три роки працював над унікальним фільмом «ЮКІ».
  • У книжці опубліковані повні інтерв'ю з героями фільму, що не увійшли у саму картину «ЮКІ».

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Буняк, Валерія (22 листопада 2023). Режисер «Юкі» Володимир Мула написав автобіографічну книгу про створення документальної стрічки. detector.media (укр.). Процитовано 23 листопада 2023.
  2. Мені подзвонив Вейн. Документально-спортивний роман. laboratoria.pro. Процитовано 19 листопада 2023.
  3. Як українці стали легендами НХЛ: режисер "ЮКІ" написав книгу про створення унікального фільму. 24 Канал. 22 листопада 2023. Процитовано 23 листопада 2023.

Посилання

[ред. | ред. код]