Метилат натрію

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Метилат натрію
Інші назви метанолят натрію, метоксид натрію
Ідентифікатори
Номер CAS 124-41-4
PubChem 10942334
Номер EINECS 204-699-5
RTECS PC3570000
SMILES C[O-].[Na+][1]
InChI InChI=1S/CH3O.Na/c1-2;/h1H3;/q-1;+1
Властивості
Молекулярна формула CH3NaO
Молярна маса 54,03 г/моль
Густина 1,28 г/см³
Тпл 127 °C
Ткип > 300 °C
Структура
Кристалічна структура Гексагональна
Небезпеки
Температура спалаху 11 °C
Температура самозаймання 70-80 °C
Якщо не зазначено інше, дані наведено для речовин у стандартному стані (за 25 °C, 100 кПа)
Інструкція з використання шаблону
Примітки картки

Метилат натрію або метоксид натріюхімічна сполука з формулою СН3ONa. Являє собою безбарвну тверду речовину, при нормальних умовах порошок - яка утворюється при депротонуванню з метанолу, широко використовується як реагент у промисловості та лабораторіях. Є сильним, їдким лугом.

Отримання і структура[ред. | ред. код]

Метоксид натрію готують шляхом ретельного змішування метанолу з натрієм, в процесі екзотермічної реакції виділяється чистий водень:

Реакція настільки екзотермічна, що можливе займання. Отриманий безбарвний розчин використовується в якості джерела метоксиду натрію, але чисту речовину можна отримати шляхом випарювання з подальшим нагріванням для видалення залишків метанолу. Гідролізується у воді, даючи метанол і гідроксид натрію; комерційний метилат натрію може бути забруднений гідроксидами. Тверда речовина, особливо в розчин поглинає вуглекислий газ з повітря, тим самим знижуючи власну основність.

У твердій формі метоксид натрію являє собою полімер, з пласкими іонними структурами де іони Na+ оточені чотирма киснями.

Структура та основність метоксиду натрію в розчині залежить від розчинника. В ДМСО він значно більш сильна основа, оскільки тут він більш сильно іонізований і вільний від водневих зв'язків.

Застосування[ред. | ред. код]

Органічний синтез[ред. | ред. код]

Натрію метоксид — речовина, що регулярно використовується в органічній хімії. Застосовується для синтезу численних сполук, починаючи від лікарських засобів до агрохімікатів. Як основа часто застосовується в реакціях дегидрогалогенування. Він також є нуклеофілом при виробництві метилових ефірів.

Поромислове застосування[ред. | ред. код]

Метоксид натрію використовується в якості ініціатора аніонної полімеризації разом з етиленоксидом, утворюючи поліефіри з високою молекулярною масою. Біодизельне паливо отримують з рослинних олій та тваринних жирів, тобто жирних кислот і тригліцеридів, шляхом переетерифікації з метанолом, щоб отримати метилові ефіри жирних кислот. Це перетворення каталізується метоксидом натрію.

Безпека[ред. | ред. код]

Метоксид натрію дуже їдкий, гідроліз дає метанол, який є токсичним і вибухонебезпечним.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sodium methanolate