Метью Бейлі Беґбі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Метью Бейлі Беґбі
Народився 9 травня 1819(1819-05-09)[1] або 9 травня 1820(1820-05-09)
Маврикій
Помер 11 червня 1894(1894-06-11)[1]
Вікторія, Канада
Країна  Маврикій
Діяльність адвокат, суддя, баристер
Alma mater Триніті-коледж (Кембридж), Кембриджський університет, Лінкольнз інн і Elizabeth Colleged
Батько Thomas Stirling Begbied[2]
Мати Mary Hamilton Baillied[2]
Нагороди
Лицар-бакалавр

Сер Метью Бейлі Беґбі (9 травня 1819 — 11 червня 1894) — британський юрист, політик і суддя. У 1858 році Беґбі став першим головним суддею коронної колонії Британської Колумбії в колоніальні часи та в перші десятиліття після приєднання Британської Колумбії до Конфедерації як провінції Канади.

Беґбі працював першим суддею Верховного суду колонії Британська Колумбія з 1858 по 1866 рік, а потім, у тій самій посаді, у Верховному суді Об'єднаних колоній острова Ванкувер і Британської Колумбії з 1866 до 1870 року. Він був головою Верховного суду Сполучених колоній з 1870 по 1871 рік, а потім працював першим головою Верховного суду нової провінції Британська Колумбія з 1871 року до своєї смерті 11 червня 1894 року.

У роки після смерті Беґбі став відомий як суддя-вішальник[3].

Молодість і освіта[ред. | ред. код]

Син полковника армії, Беґбі народився на британському кораблі на шляху до острова Маврикій, де він прожив до семи років, повернувшись із батьками до Великої Британії, де продовжив освіту[4]. З одинадцяти до сімнадцяти років він навчався в Єлизаветинському коледжі в Ґернсі, де навчався в школі № 328. Його брат Томас Стірлінґ Беґбі (329) відвідував школу в той же час. Беґбі отримав свій перший ступінь у Пітергаузі в Кембриджському університеті, де він вивчав математику та класику. Він брав участь у багатьох позашкільних заходах, включаючи спів і акторську діяльність в аматорських постановках, їдальнях, гру в шахи, веслування[5] і теніс. Після Кембриджа Беґбі продовжив вивчати право в Lincoln's Inn. Він створив успішну адвокатську практику в Лондоні, перш ніж відправитися до Британської Колумбії на нову посаду в уряді.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Беґбі прибув до форту Вікторія 16 листопада 1858 року з дорученням від 2 вересня 1858 року[6], яке надавало йому «повну владу та повноваження проводити суди та відправляти правосуддя відповідно до чинних законів або законів, які можуть бути згодом чинні у нашій згаданій колонії»[7]. Він був приведений до присяги у Форт-Ленґлі 19 листопада головним суддею острова Ванкувер Девідом Кемероном, коли була проголошена нова колонія Британська Колумбія. Враховуючи наплив старателів та інших під час золотої лихоманки Фрейзер-Каньйону і наступної золотої лихоманки Карібу 1861 року, Беґбі відіграв вирішальну роль у встановленні закону та порядку в новій колонії.

Відповідно до «Лондонської газети» від 19 листопада 1875 року Беґбі отримав титул «Лицаря-бакалавра».

Протягом років на службі Беґбі подорожував Британською Колумбією, пішки, а потім і верхи, відправляючи правосуддя в іноді неофіційних обставинах, але кажуть, що він завжди носив свою суддівську мантію та перуку під час засідань суду.

У свої ранні роки він відігравав певну роль в уряді, включаючи розробку законопроєктів, таких як Закон про іноземців (1859), Закон про золоті родовища (1859) і Закон про переважну купівлю (1860).

У 1860 році Беґбі визнав білого каліфорнійця на ім'я Вільям Маршалл винним у нападі на вихідця з корінних народів лише на підставі свідчень людей із корінних народів, що сталося вперше. Беґбі вивчив низку діалектів корінних народів і навіть проводив судові слухання цими мовами без допомоги перекладача. У нього були хороші дружні стосунки з багатьма вождями, і він явно співчував, коли йшлося про спроби нав'язати колоніальний закон корінним жителям. Він визнав концепцію шлюбу аборигенів і дозволив присягу говорити правду, яка визнавала вірування аборигенів. Бегбі, шотландець XIX століття (народився в колоніальному Маврикії), щиро вірив у цінності шотландського Просвітництва еґалітаризму, коли йшлося про розуміння та взаємодію з аборигенами. Він дозволив людям інших культур присягатися на істину на священному для них предметі замість Біблії.

У 1864 році Беґбі очолював судовий процес у справі про вбивство п'ятьох вождів чилкотінців, які брали участь у війні Чилкотінців. Присяжні визнали п'ятьох винними та засудили до повішення. Беґбі не виніс вирок одноосібно, але особисто оголосив ухвалений присяжними вирок, як цього вимагав закон. У 2014 році уряд Британської Колумбії виправдав лідерів чилкотінів. Прем'єр-міністр Крісті Кларк заявила: «Ми беззастережно підтверджуємо, що ці шість вождів чилкотінців повністю звільнені від відповідальності за будь-який злочин чи правопорушення»[8].

Він також був активним натуралістом. Відомо, що він записував спостереження під час своїх подорожей, зокрема креслив карти та креслення будівництва мостів. Співав в операх. Бегбі був причетний до земельних угод у Коттонвуді[en], між Квінелом і Баркервілем[en], але заперечував будь-які правопорушення в тому, що стало відомим як Коттонвудський скандал.

Беґбі продовжував виконувати свої судові обов'язки навіть вже будучи смертельно хворим, доки не помер у Вікторії, Британська Колумбія, 11 червня 1894 року. Кажуть, що його похоронна процесія була безпрецедентною і мала на меті відзначити смерть людини, яка вважалася першим громадянином Британської Колумбії. Беґбі був похований на кладовищі Росс-Бей у Вікторії, Британська Колумбія .

Суддя-вішальник[ред. | ред. код]

«Суддя-вішальник» — це термін, яким у пізніших згадках називали Беґбі, хоча ніколи при його житті[3].

Спадщина[ред. | ред. код]

У 1886 році Беґбі постановив, що закон, який встановлює дуже високі ліцензійні збори, дискримінує китайців, навіть якщо в ньому про них не згадується, оскільки пральнями в той час переважно керували китайці. Інше рішення з подібною логікою через два роки змусило керівництво міста Вікторія продовжити ліцензії китайських ломбардів[9].

Гора Беґбі (ліворуч)

Школа у Ванкувері, початкова школа сера Метью Беґбі, також була названа на його честь.

Гора Беґбі, найбільш потужна гора, яку можна побачити з Ревелстока, була названа на його честь. У Британській Колумбії є ще дві гори Беґбі; вони трохи більше, ніж пагорби, хоча той, що в болотистій місцевості на південь від 100-мильної хати, також дав назву вершині Беґбі, найвищій точці на шосе Карібу. Є також два озера та струмок, названі на честь судді Беґбі.

Є кілька статуй, розташованих по всьому Ванкуверу, одна біля юридичного товариства Британської Колумбії та одна біля суду в Нью-Вестмінстері, Британська Колумбія, яку було знесено в 2019 році[10]. Пам'ятник біля Правничого товариства Британської Колумбії буде знесено після висновків Комісії правди та примирення[11].

(Прізвище Беґбі походить з південно-східної Шотландії, де воно найбільш поширене в районах Единбурґа та Східного Лотіана).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в University of Toronto, Laval University Dictionary of Canadian Biography, Dictionnaire biographique du Canada / G. Brown, D. Hayne, F. Halpenny et al. — UTP, Presses de l'Université Laval, 1959. — ISSN 0420-0446; 0070-4717
  2. а б Lundy D. R. The Peerage
  3. а б Williams, David R. (1977). The Man for a New Country. Victoria, BC: Gray's Publishing. с. 129. ISBN 978-0-8882-6068-0.
  4. Census of Canada (PDF). Library and Archives Canada. 1891. Процитовано 30 липня 2015.
  5. Mayer, Roland (1978). Peterhouse Boat Club 1828-1978. Peterhouse Boat Club. с. 3. ISBN 0950618101.
  6. Proclamation. BC Laws.
  7. Copy of Begbie's Commission (PDF). BC Archives.
  8. Cordasco, Lisa (24 жовтня 2014). Tsilhqot'in chiefs hanged in 1864 exonerated by B.C. Premier Christy Clark. CBC News. Процитовано 25 квітня 2016.
  9. Hamar Foster; John McLaren (26 жовтня 2017). Echoes of B.C.'s past in Quebec unveiling law. Times Colonist. с. A11.
  10. Controversial statue of Judge Begbie removed from New Westminster courthouse square. CBC.
  11. Law Society addresses colonial symbolism as part of commitment to Truth and Reconciliation | The Law Society of British Columbia. www.lawsociety.bc.ca. Процитовано 20 квітня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]