Молекулярність реакції

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Молекулярність реакції — число частинок реагентів, що взаємодіють один з одним в одній елементарній (простій) реакції та перетворюються в продукти. Так, для реакції в розчинах молекулярність реакції не враховує число молекул розчинника, що утворюють сольватну оболонку або комплекси з реагентами, оскільки ці молекули не входять до складу продуктів реакції. У реакціях заміщення та елімінування органічних сполук, що протікають часто в кілька стадій, молекулярність реакції оцінюється як число молекул, що перенесли хімічні перетворення на лімітуючій стадії. Відповідно до числа реагуючих частинок розрізняють мономолекулярні, бімолекулярні та тримолекулярні реакції, що відрізняються кінетичними закономірностями і механізмом.[1]

Так в реакції n1А + n2B → n3C молекулярність реакції визначається за формулою:[1]

Як правило, молекулярність простої реакції збігається з порядком реакції, однак бувають і розбіжності. Наприклад, рекомбінації атомів в газовій фазі протікають через потрійні зіткнення типу Cl* + Cl* + М → Cl2 + М, де М — третя частинка. Сумарний порядок таких реакцій — третій (швидкість u = k[М][Cl]2, де k-константа швидкості), але молекулярність дорівнює 2, оскільки в хімічній взаємодії беруть участь два атоми хлору, а частинка М лише приймає на себе енергію, яка виділилася при рекомбінації атомів, не зазнаючи при цьому хімічного перетворення[2].

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б Голиков Г. А. Руководство по физической химии : учеб. пособие для хим.-технол. спец. вузов.. — 1988. — С. 383.(рос.)
  2. Про молекулярність реакції на сайті «Хімік». Архів оригіналу за 23 травня 2009. Процитовано 5 червня 2010.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]