Монтаньярдів Фундація

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Монтаньярдів Фундація
Дата створення / заснування 1990
Країна  США
Організаційно-правова форма фонд
Офіційний сайт(англ.)

Монтаньярдів Фундація (в'єт. Tổ chức Quỹ người Thượng) — політична організація, місією якої є захист прав народів горян, які належать до понад тридцяти корінних етнічних груп Центрального нагір'я (В'єтнам). Це некомерційна організація, заснована в 1990 році та розташована в Південній Кароліні в Сполучених Штатах, визнана В'єтнамом групою бойовиків[1]. Фонд Монтаньяра виступив проти політики В'єтнаму, яка вплинула на населення Монтаньяра, в свою чергу уряд В'єтнаму назвав організацію антикомуністичною сепаратистською групою.

Фонд Монтаньяра очолює лідер у вигнанні Кок Ксор, який є членом Транснаціональної радикальної партії та переніс переслідування народу Монтаньяра на платформу Організації непредставлених націй і народів. Фонд заявляє, що його метою є захист прав, збереження життя та культури народу Монтаньяра ненасильницькими засобами, а не в незалежній державі. Місія МФО полягає в тому, щоб «просувати та захищати права людини корінного населення В'єтнаму». Організація прагне досягти цієї мети за допомогою різноманітних засобів, включаючи адвокацію, освіту та пряму допомогу громадам Монтаньяра у В'єтнамі. Програми МФО включають юридичну допомогу монтаньярам, які зазнають переслідувань, також організація підтримує монтаньярських біженців та освітні ініціативи для підвищення обізнаності про монтаньярську культуру та історію[2].

МФО активно критикує ставлення в'єтнамського уряду до монтаньярів, особливо в сферах земельних прав і релігійної свободи. Організація офіційно задокументувала численні випадки конфіскації землі та примусового переселення громад монтаньярів урядом, а також було зафіксовано випадки насильства та переслідувань монтаньярів, які сповідують свої власні корінні релігії[3].

На додаток до своєї адвокаційної роботи, МФО також бере участь у зусиллях з надання прямої допомоги громадам Монтаньяра у В'єтнамі[4]. Організація створила мережу громадських центрів у регіоні Central Highlands, які надають освіту, охорону здоров'я та інші базові послуги громадам Монтаньяра. MFI також здійснює програму розселення біженців з Монтаньяра в Сполучених Штатах та інших країнах, надаючи допомогу в процесі переселення та підтримку біженців після їх прибуття[5].

Робота МФО отримала як похвалу, так і критику.[6] Прихильники організації розглядають її як вирішальний голос групи меншин, яку часто забувають, і необхідного захисника прав людини у В'єтнамі. Критики, однак, стверджують, що фокус MFI на сепаратизмі Монтаньяра ризикує розпалити етнічну напруженість у В'єтнамі та підірвати стабільність країни. Незважаючи на цю критику, МФО продовжує залишатися провідним голосом за права горян і ключовим гравцем у поточній боротьбі за права корінного населення В'єтнаму. Монтаньяри піддавалися переслідуванням, ув'язненням і тортурам за свою політичну діяльність, зокрема за підтримку більшої автономії чи незалежності.[7][8][1]

Незважаючи на ці виклики, сепаратистський рух Монтаньяра залишається відносно невеликим і роздробленим. Деякі лідери Монтаньяру закликали до більшої автономії у В'єтнамі, а не до повної незалежності, тоді як інші виступають за відокремлення та створення окремої держави Монтаньяра. Проте руху заважали відсутність згуртованого керівництва, обмежені ресурси та репресії в'єтнамського уряду проти інакомислення[9][10].

Уряд В'єтнаму швидко засудив сепаратистський рух Монтаньяра як загрозу національній єдності та стабільності[11]. Уряд звинуватив сепаратистські групи у тому, що вони перебувають під впливом іноземних урядів та організацій, зокрема Монтаньярдів Фундація. Уряд також використовував сили безпеки, щоб придушити активістів Монтаньяра та обмежити їхній доступ до інформаційних і комунікаційних технологій[12].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Vietnam requests the banning of Khmer Krom from UN Forum. Khmers Kampuchea-Krom Federation (англ.). 20 травня 2007. Процитовано 4 квітня 2023.
  2. Montagnard Foundation – Source description – ecoi.net. www.ecoi.net. Процитовано 4 квітня 2023.
  3. REPRESSION OF MONTAGNARDS. www.hrw.org. Процитовано 4 квітня 2023.
  4. UNPO: Montagnard Foundation President replies to the Vietnamese Government. unpo.org. Процитовано 4 квітня 2023.
  5. Ethnic cleansing (PDF).
  6. Exiled ex-opposition leader to be sued for promising to cede Cambodian land to Vietnam.
  7. Country Policy and Information Note Vietnam: Ethnic and religious minority groups (PDF).
  8. Economic and Social Council Adopts Texts on NGO Participation, Israeli Occupation, Palestinian Women, As It Suspends 2004 Session. press.un.org. Процитовано 4 квітня 2023.
  9. Cablegate: Separatism and Religious Freedom in the Central Highlands. www.scoop.co.nz. 17 жовтня 2006. Процитовано 4 квітня 2023.
  10. montagnardda. www.montagnardda.org (англ.). Процитовано 4 квітня 2023.
  11. Some facts about the Montagnard Foundation and its founder. vietnamembassy-usa.org. Процитовано 4 квітня 2023.
  12. MontagnardFoundation (PDF).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Сідні Джонс, Малкольм Смарт, Джо Сондерс, HRW. (2002). Репресії монтаньярів: конфлікти через землю та релігію в центральному нагір'ї В'єтнаму, Human Rights Watch.ISBN 1-56432-272-6.
  • Конгрес США. Сенат. Комітет з інозем. (1998). Стан горян: Слухання в Комітеті з міжнародних відносин, Відносини зі Сполученими Штатами, Оригінал з Бібліотеки Конгресу.
  • Доповідь Спеціального доповідача про ситуацію з правами людини та основними свободами корінних народів Родольфо Ставенхагена для Комісії ООН з прав людини 6 березня 2002 р. Подано відповідно до доповнення до резолюції Комісії 2001/57. Вибрані резюме повідомлень, розглянутих Спеціальним доповідачем у 2001/2002 рр.

Посилання[ред. | ред. код]