Монітори типу «Пассейк»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Монітор типу «Пассейк» USS Lehigh на річці Джеймс близько 1865

Монітори типу «Пассейк» ВМС США застосовувались під час Громадянської війни у США і, обмежено, в Іспано-американській війні. Цей надзвичайно успішний тип кораблів був вдосконаленою версією «Монітор», оснащений 15-дюймовою гладкоствольною гарматою Дальгрена та 11-дюймовою нарізною гарматою в одній башті.[1] Названі на честь міста у штаті Нью-Джерсі. Було побудовано 10 таких моніторів.

Конструкція[ред. | ред. код]

USS Lehigh та USS Montauk, Філадельфія, фото близько 1902

Суднобудівельник та інженер Джон Ерікссон розробив монітори типу «Пассейк» врахувавши досвід застосування у бою розробленого ним же інноваційного «Монітору». Монітори «Пассейк» були більші за оригінальний «Монітор», і їх рульова рубка була на вершині башти, а не біля стерна. Це розширило поле зору стернового і сприяло більш легкому зв'язку між капітаном, стерновим і рештою екіпажу. Форма корпусу була поліпшена з менш вираженим нависанням палуби, ніж у «Монітора». У типі «Пассейк» було збільшено висоту парової труби до 5,5 метрів і покращено вентиляцію.

Служба[ред. | ред. код]

Два монітори цього типу, "Weehawken" та "Nahant" захопили броненосець південців CSS Atlanta у бою у Вассоу Саунд.

«Команч» відправили у розібраному вигляді на Aquila до Сан-Франциско у Каліфорнії. Попри загибель вітрильника у гавані під час шторму монітор підняли та ввели у стрій.[2]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Silverstone, Paul H. (2006). Civil War Navies 1855–1883. The U.S. Navy Warship Series (англійська) . New York: Routledge. с. 5. ISBN 0-415-97870-X.
  2. Humanities, National Endowment for the (26 березня 1899). "The Camanche" - The San Francisco call. [volume] (San Francisco [Calif.]) 1895-1913, March 26, 1899, Image 6. с. 6. ISSN 1941-0719. Процитовано 24 січня 2024.