Морське нафтове родовище Дос Куадрас

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Морське нафтове родовище Дос Куадрас
Країна: США
Регіон:Каліфорнія Санта-Барбара як у державних, так і у федеральних водах
Оператор:Dos Cuadras Offshore Resources (DCOR)
Платформа А, нафтове родовище Дос Куадрас, фото 2006 року. Видобуток нафти з цієї платформи почався з 1969 року.
Історія родовища
відкриття:1968
Геологічна будова
Експлуатація
режим покладу: Пліоцен

Морське нафтове родовище Дос-Куадрас — це велике родовище нафти та газу в протоці Санта-Барбара приблизно в тринадцяти кілометрах на південний схід від Санта-Барбара, Каліфорнія. Відкрите в 1968 році, із сукупним видобутком понад 260 мільйонів барелів нафти, це 24-е за величиною нафтове родовище в Каліфорнії та прилеглих водах[1]. Оскільки це поле знаходиться в Тихому океані за межами 5 кілометрової межі припливних земель, це орендована місцевість, яке регулюється Міністерством внутрішніх справ США, а не Департаментом охорони природи Каліфорнії. Воно повністю виробляється з чотирьох бурових і видобувних платформ у каналі, якими з 2009 року керувала приватна фірма Dos Cuadras Offshore Resources (DCOR), LLC, що базується в Вентурі. Вибух біля однієї з цих платформ – платформи A Unocal – був відповідальним за розлив нафти в Санта-Барбарі в 1969 році, який був сформованим для сучасного екологічного руху, і сприяв ухваленню Закону про національну екологічну політику.

Налаштування

[ред. | ред. код]
Чотири платформи видобутку з родовища Дос Куадрас, вид з Саммерленда, Каліфорнія. Вони розташовані в порядку зліва направо: платформи Hillhouse, "A", "B" і "C". Острів Санта-Круз на задньому плані.

Родовище Дос-Куадрас є одним із багатьох під океанським дном у шельфах Південної Каліфорнії, більшість з яких було відкрито в 1960-х і 1970-х роках. Усе поле знаходиться за межами 5 кілометрової географічної межі, тому воно підпорядковується уряду США, а не Каліфорнії. Чотири платформи розташовані в лінію, що йде зі сходу на захід, на відстані 800 метрів один від одного, з платформою Hillhouse на сході, а платформами "A", "B" і "C" на заході.

Пара підводних трубопроводів, один для нафти і один для газу, з'єднує чотири платформи з берегом поблизу Ла-Кончіти. Нафта і газ, що видобуваються на родовищі Дос-Куадрас, закачуються приблизно в 19 кілометрах на схід до заводу з переробки нафти і газу Рінкон на вершині пагорба, що прилягає до нафтового родовища Рінкон, приблизно в півтора кілометрах на південний схід від Ла-Кончіти. Звідти нафта йде вниз до Вентури по трубопроводу М-143 до насосної станції Вентура, а потім до нафтопереробних заводів Лос-Анджелеса по трубопроводу TOSCO в долині річки Санта-Клара[2][3].

Дно океану відносно плоске поблизу родовища, і всі платформи знаходяться на глибині приблизно 190 футів[4].

Геологія

[ред. | ред. код]

Родовище Дос-Куадрас являє собою антиклінальну структуру з розломами, яка занурюється з обох кінців, утворюючи тим самим ідеальну пастку для накопичення вуглеводнів. Це частина більшої антиклінальної тенденції Рінкон, яка включає морське нафтове родовище Карпінтерія на сході, а також родовища Рінкон, Сан-Мігеліто та Вентура на суші. Нафта зустрічається у двох формаціях: формації Піко пліоценового віку та нижній міоценовій формації Санта-Маргарита. На сьогоднішній день найпродуктивнішою є частина Репетто-Сендс у формації Піко. Лише одна свердловина видобула з Санта-Маргарити; всі інші знаходяться в пісках Репетто[5].

Блок Repetto Sands складається з шарів аргіллитів, алевролітів і сланців, і через його середовище осадження загальний розмір зерен і пористість збільшуються на схід[6]. Це та сама формація, яка є високопродуктивною на нафтових родовищах басейну Лос-Анджелеса, таких як родовища Солт-Лейк і Беверлі-Хіллз, де вона також згорнута в антиклінальні пастки. На родовищі Дос Куадрас нафтоносні товщі знаходяться на глибинах від 500 до 4200 футів нижче дна моря, а окремі товщі розділені непроникними шарами сланцевого матеріалу[6].

Нафта з родовища має середню вагу API 25 з діапазоном від 18 до 34, що класифікується як нафта середнього сорту. Пластовий тиск починався з 750 фунтів на квадратний дюйм, достатнього для легкої перекачування в перші роки розробки родовища[4].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Oil and Gas Statistics: 2007 Annual Report (PDF). California Department of Conservation. 31 грудня 2007. Архів оригіналу (PDF) за 12 квітня 2019. Процитовано 25 серпня 2009.
  2. Hargis, Dean (26 січня 2000). California Offshore Oil and Gas Energy Resources Study (PDF). California Department of Conservation. Minerals Management Service, U.S. Department of the Interior. Архів оригіналу (PDF) за 6 липня 2010. Процитовано 30 грудня 2009.
  3. APCD Permit to Operate No. 9110-R3, p. 8 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 17 липня 2011. Процитовано 31 грудня 2009.
  4. а б Vassilieva, Svetlana (1999). Evaluation of horizontal wells in an offshore reservoir in Southern California (PDF) (Дипломна робота). Stanford University. Архів оригіналу (PDF) за 30 січня 2016. Процитовано 31 грудня 2009. p. 16
  5. Vassilieva, p. 17
  6. а б Vassilieva, p. 15