Моханлал

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Моханлал
малаял. മോഹൻലാൽ
Ім'я при народженні Моханлал Вішванатан Наїр
Народився 21 травня 1960(19600521)
Елантур
Громадянство Індія
Місце проживання Тируванантапурам
Кочі
Діяльність кінематограф
Відомий завдяки актор, продюсер, співак
Alma mater Gvhs Chirakkarad, Government Model Boys Higher Secondary Schoold і Mahatma Gandhi Colleged
Знання мов гінді, тамільська, англійська і малаялам
Роки активності 1978 — тепер. час
Конфесія індуїзм
Батько Вішванатан Наїр
Мати Сантакумарі
Брати, сестри Suresh Balajed
У шлюбі з Сучітра
Діти 1 син та 1 донька
Нагороди
IMDb ID 0482320
Сайт thecompleteactor.com

Моханлал (*മോഹൻലാൽ, нар. 21 травня 1960  ) — індійський актор, продюсер та співак Моллівуду. Знявся у більш ніж 320 фільмах, з яких у 35 був співпродюсером. Також є театральним актором та виконавцем пісень (на 2017 рік їх було 30) для фільмів. Він є переможцем у номінації за найкращу чоловічу роль — двічі національної премії Індії, 5 разів — премії Amrita Film Awards, 7 разів — премії Asianet Film Awards, 1 — премій Asiavision Awards та Filmfare Awards, 10 — премії Filmfare Awards South, 3 — Jaihind Film Awards, 4 — премія Ради кіноглядачів Індії, 8 — нагороди кінокритиків Керали, 6 — премії штату Керала, 5 — Mathrubhumi Film Awards.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з родини чиновників. Молодший син Вішванатана Наїра, секретар з права уряду штату Керала, та Сантакумарі, домогосподарки. Народився у 1960 році у селі Елантур округу Патанамтітта (штат Керала). В дитинстві часто переїздив з міста до міста, мешкав у Мудаванмугалі, Пуджаппурі, Тируванантапурамі. В останньому закінчив школу моделей. Тут також навчався в середній школі, де у 6 класі вперше зіграв у п'єсі «Комп'ютерний хлопчак». З цього моменту зацікавився кар'єрою актора.

Згодом поступив до Коледжу Махатми Ганді, який закінчив зі ступінь бакалавр торгівлі. Разом з тим проявив себе як активний спортсмен, вигравши у 1977—1978 роках чемпіонства Керали з вільної боротьби.

У 1978 році відбувся дебют в кіно — фільмі «Thiranottam». Проте він не вийшов на екран внаслідок фінансових складнощів. Першу головну роль зіграв у 1980 році у фільмі «Manjil Virinja Pookkal», який здобув значний успіх. Протягом 1980—1985 роках зіграв у 25 фільмах, переважно негативних персонажів.

У 1984 році вперше зіграв у комедії «Poochakkoru Mookkuthi» (режисер — Пріядаршан Соман Наїр). З цього моменту починається плідна співпраця Моханлала з режисером Пріядаршаном. В подальшому з ним було знято більш ніж 40 фільмів. У 1984 році вперше виступив як продюсер фільм, сприявши успіху кінострічки «Adiyozhukkukal».

У 1985 році Моханлала вперше виконав пісню («Sindooramegham Shringaarakaavyam») автора Чунаккара Раманкутті для фільму — «Onnanam Kunnil Oradi Kunnil» (режисер — Пріядаршан).

У 1986 році Моханлал вперше виграв номінацію за найкращу чоловічу роль Кінопремії штату Керала у фільмі «Т. П. Балангопалан М. А.». Того ж року за роль у фільмі «Sanmanassullavarkku Samadhanam» здобув номінацію найкращого актора кінопремії Filmfare Awards South. А після виходу фільму «Rajavinte Makan» того ж таки 1986 року кінокритики оголосили Моханлала новою суперзіркою Моллівуду. Загалом протягом цього року він знявся у 36 фільмах.

У 1988 році знявся у фільмі «Chithram», що є найдовшим фільмом на малаялам. Того ж року отримав спеціальний приз журі Кінопремію штату Керала за ролі у фільмах «Padamudra», «Aryan», «Vellanakalude Nadu», «Ulsavapittennu», «Chithram». Водночас пошлюбив доньку продюсера з Коллівуду.

Протягом 1990-х років активно знімається у численних фільмах, де виконує характерні та комедійні ролі. У 1991 році за роль у фільмі «Kilukkam» здобуває номінацію найкращого актора кінопремії штату Керала. Того ж року за роль у фільмі «Рамаяна» отримує спеціальний приз журі Національної кінопремії Індії. У 1993 році знявся у фільмі «Devaasuram», який сприяв ще більшій популярності Моханлала. Роль у фільмі «Spadikam» (1995 рік) приніс актору перемогу у номінаціях за найкращу чоловічу роль Кінопремії штату Керала та кінопремії Filmfare Award.

З 1990-х років починає зніматися на інших мовах, насамперед тамілі. 1991 році зіграв невеличку роль у фільмі мовою тамілі «Gopura Vasalile». У 1997 році вперше знявся у головній ролі — фільмі «Iruvar». 1994 року зіграв роль у телугумовному фільмі Толлівуду — «Gandeevam». У 1999 році за роль у фільму «Vanaprastham» здобув номінацію найкращого актора Національно\ кінопремії Індії.

Роль у фільмі «Narasimham» 2000 року принесла новий успіх, проте після протягом декількох років Моханлал зіграв у схожих кінострічках, сюжет та характер героїв яких викликало сувору відозву кінокритиків. 2001 року вперше зіграв у професійному театрі— санскритомовній п'єсі «Karnabharam», яку представлено на Національному театральному фестивалі. З цього часу кар'єра Моханлала як театрального актора пішла вгору, зігравши у 7 виставах. У 2001 році отримав державну нагороду Падма Шрі.

У 2002 році вперше знявся у фільмі на Боллівуді — «Компанія», за роль в якому здобув номінацію за найкращу чоловічу роль другого плану Премії міжнародної кіноакадемії Індії та Star Screen Award. Протягом 2003 року знімався лише в комедіях, вирішивши на деякий час відійти та бойовиків та драм. У 2004 році відбувся деякий спад, коли Моханлал здобув успіх лише з фільмом «Natturajavu».

У 2005 році вперше виступив як режисер з комедією «Udayananu Tharam». Фільм здобув успіх в Кералі, Махараштрі та Гуджараті. Водночас починає виступати у радіоп'єсах, записує нові пісні.

З 2006 року знову повертається до ролей у бойовиках і драмах, що мають значний успіх. У 2007 році вдруге знявся у Боллівуді — фільмі «Aag». Того ж року отримує нагороду Премії загальноіндійського радіо — за «Rasathanthram», «Vadakkumnathan», «Kirtichakra». У 2009 році отримав від Індійської Територіальної армії почесне звання підполковника. Того ж року заснував власну дистриб'юторську компанію «Махлаб Сінемас та Ентертейнментс». У 2010 році від Університету санскриту Шрі Санкарачар'я — почесного доктора гуманітарних наук.

У 2010-х роках Моханлал знімався у різних ролях: комедійних, трілерах, бойовиках. У 2011 році фільм «Християнські брати» пройшов у 300 кінотеатрах Європи, Азії та Північної Америки. В наступні роки фільми Моханлала також мали успіх. У 2013 році за участь у бойовиках отримав почесний чорний пояс від Всесвітньоїасоціації теквандо Кукківон (Південна Корея).

У 2013 та 2015 роках нагороджується званням Актор сторіччя премії Asianet Film Awards. У 2015 році він вперше знявся на Сандалвуді — у фільмі мовою каннада «Mythri». У 2016 році зіграв у двомовному фільмі (телугу і малаялам) «Manamantha» («Vismayam»).

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Сучітра, донька продюсера К.Баладжі

Діти:

  • син Пранав
  • донька Вісмайя

Джерела[ред. | ред. код]