Мрія (застосунок)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
mriia.gov.ua
Мрія
Посиланняmriia.gov.ua
Гасло (девіз)Натхнення вчитися
КомерційнийНі
ТипВебсайт, Мобільний застосунок
Мовиукраїнська
УкраїнськаТак
Започатковано2023
СтанБета-тестування
Ключові особиВолодимир Зеленський, Михайло Федоров

Мрія — український державний освітній застосунок[1]. Станом на червень 2024 року перебуває у фазі бета-тестування[2].

Історія

[ред. | ред. код]

1 вересня 2023 року президент України Володимир Зеленський презентував освітній застосунок «Мрія» під час відеоконференції з учнями й педагогами українських та закордонних навчальних закладів[3]. Повідомлялось, що «Мрію» розробляє Міністерство цифрової трансформації спільно з Міністерством освіти і науки за підтримки програми EGAP, що виконується Фондом Східна Європа[4][5].

16 лютого 2024 року Кабінет Міністрів України підтримав постанову, яка дозволяє запустити освітній застосунок[4].

6 червня 2024 року Міністерство освіти і науки України повідомило, що застосунок працює в пілотному режимі. Вчителі, учні та батьки 40 шкіл із шести областей України та міста Києва спільно з командою «Мрії» тестують функціонал та надають зворотний зв'язок[6]. За словами Михайла Федорова, у вересні-жовтні 2024 року планується підключити ще 1000 шкіл, а до кінця 2025 року — всі школи України[7].

19 червня 2024 року запрацював офіційний сайт застосунку[8].

Функціонал

[ред. | ред. код]

У бета-версії для вчителів доступні такі функції:

  • журнал — можливість ставити оцінки, додавати коментарі та відмічати відвідування учнів
  • розклад — можливість планувати робочий день, навіть якщо вчитель працює у кількох школах
  • домашні завдання — можливість додавати завдання усьому класу або індивідуально учням: з описом деталей, фото і посиланнями на додаткові матеріали
  • бібліотека контенту — добірки відео для саморозвитку та організації навчального процесу
  • чати на базі Signal — спосіб зв'язку з класом[2].

У бета-версії застосунку для дітей доступні такі функції:

  • план дня — можливість вести розклад уроків, бачити свої оцінки та коментарі до них, домашні завдання та нагадування про терміни їх виконання.
  • результати навчання — можливість відстежувати власні досягнення і динаміку: оцінки, виконання домашніх завдань, відвідування
  • Мрія ID — цифровий освітній документ, що дозволяє ідентифікувати школярів
  • бібліотека контенту — навчально-пізнавальні відео, розроблені спеціально для «Мрії»
  • чати на базі Signal[9].

Тестування

[ред. | ред. код]

Тестування складається з трьох етапів. На першому учні, вчителі та батьки перевіряють, як працює застосунок — від авторизації до заповнення журналів, сповіщень та аналітики досягнень. Далі 58 тренерів, відвідують кожну школу, готують учителів до навчального року й навчають користуватися застосунком і вебверсією. Для цього проводять тренінги, моделюють ситуації, які можуть виникнути в процесі навчання, а також надають відповіді на всі запитання. Третій і завершальний етап — старт навчального року[10].

Після тестування застосунок зможуть упроваджувати всі школи України. За словами Михайла Федорова, в подальшому проєкт масштабуватиметься на всі ланки освіти — від дошкілля до університетів та людей, які підтримують концепцію навчання протягом усього життя[10].

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Освітній застосунок «Мрія» вже в розробці, до кінця цього року «підключать» десятки шкіл – Федоров — Forbes.ua. forbes.ua (укр.). 18 вересня 2023. Процитовано 11 липня 2024.
  2. а б Зручність і швидкість. Як освітній застосунок "Мрія" спростить роботу для вчителів. РБК-Украина (укр.). Процитовано 11 липня 2024.
  3. Зеленський презентував новий освітній застосунок "Мрія". www.unian.ua (укр.). Процитовано 11 липня 2024.
  4. а б Уряд підтримав запуск освітнього застосунку для учнів «Мрія». Освіта.UA (укр.). 16 лютого 2024. Процитовано 11 липня 2024.
  5. Буняк, Валерія (17 вересня 2023). МОН спільно з Мінцифри розробляє стратегію цифрової трансформації освітньої системи. ms.detector.media (укр.). Процитовано 11 липня 2024.
  6. Тижневі освітянські та наукові новини. www.golos.com.ua (укр.). 10 червня 2024. Процитовано 11 липня 2024.
  7. Коли всі школи України будуть підключені до застосунку "Мрія": відповідь Мінцифри. РБК-Украина (укр.). Процитовано 11 липня 2024.
  8. Поліковська, Юлія (20 червня 2024). Запрацював сайт освітнього застосунку «Мрія». ms.detector.media (укр.). Процитовано 11 липня 2024.
  9. Не просто цифровий щоденник: чим новий освітній застосунок корисний для учнів шкіл. РБК-Украина (укр.). Процитовано 11 липня 2024.
  10. а б Мрія для українців: як застосунок допоможе трансформувати систему освіти. РБК-Украина (укр.). Процитовано 12 липня 2024.