Музей Джозефа Конрада-Коженьовського (Бердичів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Музей Джозефа Конрада-Коженьовського
Тип музей
Країна  Україна
Адреса Україна Україна м. Бердичів, Площа Соборна, 25
Засновано 2015
Відкрито 28.06.2015
Режим роботи
Понеділок — Вихідний
Вівторок — П'ятниця 10.00 — 18.00
Субота 9.00 — 14.00
Неділя 9.00 — 14.00
Вартість добровільна пожертва
Сайт konrad-museum.co.ua

Музей Джозефа Конрада-Коженьовського — музей, присвячений життю і творчості відомого британського письменника Джозефа Кондрада-Коженьовського, який народився в Бердичеві.

Історія[ред. | ред. код]

Польське Конрадівське товариство тривалий час докладало зусиль до створення музею Конрада саме в Бердичеві, місті, в якому народився письменник. Професор-конрадознавець Здислав Найдер, який був одним з ініціаторів створення музею, довго шукав відповідне місце для музейної експозиції, й зрештою вибір було зупинено на споруді монастиря Босих Кармелітів. Тож з грудня 2008 року, ще до появи теперішнього музею Конрада, в Бердичеві почав діяти музей-виставка Джозефа Конрада, розташований у приміщенні нижнього храму кляштору Босих Кармелітів. Фактично ця виставка і стала основою нового музею, який відкрився 2015 року за підтримки Польського Конрадівського товариства та української влади. Саме відкриття музею відбулось 28 червня 2015 року в рамках XVI Днів польської культури.

Музей Джозефа Конрада-Коженьовського в Бердичеві профінансовано Міністерством культури і національної спадщини Республіки Польща.

Фонди[ред. | ред. код]

Чимало експонатів та документів для музею були надані Музеєм літератури ім. А. Міцкевича (Варшава), Ягелонською бібліотекою (Краків), Бібліотекою Бейнеке Єльського університету, Центральним морським музеєм (Гданськ), Національним морським музеєм у Гринвічі (Англія), професором Здиславом Найдером (Польща) з власного архіву.

Література[ред. | ред. код]

  • Відкрито музей Джозефа Конрада. // «Земля Бердичівська», № 27 (16035) від 03.07.2015 р.

Посилання[ред. | ред. код]