Музеї Великого Судака

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Найбільший музей Судака — Генуезька фортеця. Фортеця є філією Національного заповідника «Софія київська». Переглянути фортецю щодня приїжджають тисячі людей.

Велика частина музеїв Судака та його околиць присвячена історії виноробства. Власні музеї історії виноградарства і виноробства мають Радгосп-завод «Судак», Завод «Архадерессе» (ВАТ «Сонячна Долина») і Завод шампанських вин «Новий Світ».

Міський музей, у якому можна ознайомитися з історією Судака, відкритий на території туристичного комплексу «Судак», у приміщенні колишньої вілли Функа. Куточок історії Судака («Судак історичний», «Судак у роки війни») з 2002 року діє в Будинку культури (тільки в літній час). Невеликий, але цікавий краєзнавчий музей у Будинку культури села Морське.

Назва Місцезнаходження Короткий опис Зображення
Генуезька фортеця Судак Фортеця розташована на стародавньому кораловому рифі, що являє собою конусоподібну гору (гора Киз-Кулле-Бурун або Кріпосна), поблизу Судацької бухти Чорного моря. Площа фортеці майже 30 гектарів.
Музей історії виноробства «Новий світ» Новий Світ, вул. Енгельса, 32 Музей пропонує кілька програм «за інтересами»: на «Історичній» екскурсії гості дізнаються про розвиток заводу, на «виробничій» — осягають секрети технологічних операцій. Брютеріанська екскурсія проводить відвідувачів до спеціального винопідвалу, «Царська» — у лабіринт голіцинських підвалів, екскурсія по будинку-музею князя дає можливість розглянути сім залів і нижній винопідвал. Заключна частина кожної екскурсії — дегустація того чи іншого виду шампанського. Дегустації проходять у спеціальних залах або підвалах[1].
Музей виноробства Сонячна Долина Відкритий 2004 році. Ініціатором створення музею стали співробітники заводу «Архадерессе». Музей розташований в будівлі дегустаційного залу. Експонати музею раніше зберігалися в архіві винзаводу. Експозиція музею розповідає про те, як стародавні греки першими почали обробляти виноградники в Сонячній Долині. Завод «Архадерессе» заснував Лев Голіцин у 1888 році. Серед експонатів музею пляшки, в які розливали знамените голіцинське вино ще в кінці XIX століття, а також рідкісні фотоматеріали про виробництво вин[2].
Музей трудової слави радгоспу-заводу «Судак» Судак, вул Алуштинська, 13
Музей історії села Морське Морське
Судацький міський музей Судак, на території ТОК «Судак» Відкритий у 2003. У двох залах музею експонуються матеріали, що розповідають про історію міста Судак і його розвитку як курорту.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. vsydak.org [Архівовано 19 лютого 2011 у Wayback Machine.](рос.)
  2. countries.turistua.com [Архівовано 5 лютого 2010 у Wayback Machine.](рос.)
  3. Музей ТОК «Судак» (рос.). Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 5 червня 2013.