Мураті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мураті
Мураті
Мураті
Країна Естонія Естонія
EHAK {{{Цифровий ідентифікатор}}}
 
Мураті. Карта розташування: Естонія
Мураті
Мураті
Мапа

Мураті (англ. Murati) — село розташоване в волості Ріуге повіту Виру на південному сході Естонії. До адміністративної реформи муніципалітетів Естонії в 2017 році село належало до волості Хаанья.

Село Мураті за своїм характером є розпорошеним селом. Станом на 2014 рік у селі проживало 23 особи. Найближчі густонаселені села Міссо та Руусмяе[1].

Село Мураті перетинає асфальтована дорога Рига-Псков (Національне шосе № 7), яка є частиною міжнародної мережі доріг E європейської дороги E77. До будівництва кам'яної дороги ми їхали звивистою лісовою дорогою.

Зупинка «Мураті» на трасі Рига-Псков

Карлики Кяабаспалу, відомі як археологічні пам'ятки, відносяться до другої половини 1-го тисячоліття. Могильник складається з двох круглих і трьох овальних курганів (з людськими кістками)[2].

Найменування села Мураті[ред. | ред. код]

Існує 4 версії історії про те, як село Мураті отримало назву. Перший варіант: згідно з народними переказами, село отримало свою назву в часи рабства, коли всі жителі околиць збиралися на одному хуторі, щоб поскаржитися на свої проблеми. Назва цього хутора стала хутором Murõdõ, і звідси пішла назва Мураді або Мураті[3]. Інша можливість, звідки сільське поселення могло отримати свою назву, – це прізвище селянина. Вважається, що перший склад назви, од, вимовлявся як у, а до 19 століття останньою літерою назви села було не і, а а. Село Мураті знаходиться приблизно в 19 км від Росії км, тому є ймовірність, що назва села походить від російського села Мураски. Можливо також, що назва сільського поселення походить від турецького імені Мурат.

Озеро Мураті[ред. | ред. код]

Озеро Мураті

Озеро Мураті розташоване в селі Мураті, волость Риуге, Вирумаа (координати: 57°34'54" пн. ш., 27°5'23" сх. д.). У межі Ліфляндії 1638 року озеро Мурат названо озером Мората, а латиші називають цю водойму озером Мураті[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. title (PDF). Haanja valla arengukava. 13 вересня 2016. Архів оригіналу (PDF) за 13 вересня 2016. Процитовано 17 вересня 2023.
  2. title. Kääpa küla. 18.02.2018.
  3. Remmel Mari- Ann, Potter Terje, Valk Heiki (2001). title. Rõuge kihelkond. Paigad ja pärimus. {{cite web}}: Пропущений або порожній |url= (довідка)
  4. title. Eesti kohanimeraamat, I köide, vihik. 2016. {{cite web}}: Пропущений або порожній |url= (довідка)