Міжнародне волонтерство

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Міжнародними волонтерами називають людей, які займаються волонтерською діяльністю за межами своїх країн. Переважно вони працюють у країнах, що розвиваються, над міжнародними програмами розвитку з місцевими волонтерськими організаціями, діяльність яких пов'язана зі зміцненням здоров'я, освітою та збереженням навколишнього середовища.[1]

Тенденції показують, що за останні кілька десятиліть міжнародне волонтерство стає все більш популярним у багатьох країнах.[2] Міжнародне волонтерство – це широкий термін, який використовується для охоплення багаторічних, кваліфікованих розміщень, а також короткострокових ролей. Також цей термін використовується для опису певних видів волонтерства, організованого урядами, благодійними організаціями та туристичними агентствами.[3]

Історія[ред. | ред. код]

У великому масштабі рух у трудових таборах і раннє місіонерське служіння були першими проявами міжнародного волонтерства.[4]. Офіційне волонтерство за кордоном існує вже понад сто років: з того часу, як у 1909 році Британський Червоний Хрест заснував Загони Добровільної Допомоги (Voluntary Aid Detachments або VADs)[5]. Волонтери VAD, як і волонтери багатьох інших національних організацій Червоного Хреста, працювали на полях битв по всій Європі та на Близькому Сході під час Першої світової війни[6]. Одна з найвідоміших організацій, Service Civil International, починаючи з 1920 року організовувала трудові табори як форму післявоєнного примирення і була офіційно заснована в 1934 році.[7]

Елеонора Рузвельт і президент Джон Ф. Кеннеді обговорюють Корпус миру, 1961 рік.

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Devereux, P. (2008). International volunteering for development and sustainability: outdated paternalism or a radical response to globalisation?. Development in Practice, 18(3), 357-370.
  2. Anheier, H. K., & Salamon, L. M. (1999). Volunteering in cross-national perspective: Initial comparisons. Law and Contemporary Problems, 43-65.
  3. 'Making a Difference': Volunteer Tourism and Development (PDF). St. Mary's University College. Процитовано 2 октомври 2020.
  4. Lough, Benjamin (2015). The Evolution of International Volunteering. Beijing: United Nations Volunteers. с. 1.
  5. War-time volunteers and personnel records. British Red Cross. Архів оригіналу за 26 лютого 2018. Процитовано 2 октомври 2020.
  6. What did the British Red Cross do during the First World War (PDF). British Red Cross. Архів оригіналу (PDF) за 5 березня 2016. Процитовано 2 октомври 2020.
  7. D. E. Woods, Volunteers in community development. Paris: Coordinating Committee for International Voluntary Service, UNESCO, 1971.