Міжнаукова асоціація Альберти

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Міжнаукова асоціація Альберти (англ. Alberta Interscience Association) — це некомерційна організація, заснована в місті Едмонтон, провінція Альберта, у 2009 році. Alberta Interscience Association має різні програми для дорослих, молоді та дітей.

Місцеві рослини Альберти[ред. | ред. код]

Разом зі школою Ліліан Осборн (Lillian Osborne High School) Alberta Interscience Association підтримує сад місцевих рослин Альберти.[1] Сад місцевих рослин школи Ліліан Осборн був відкритий 9 червня 2010 року, для поширенню знань про місцеві рослин Альберти через екологічну освіту, щоб підтримати їх захист, і підготувати науково-дослідницькі і природоохоронні проекти.[2] З 2012 року сад місцевих рослин Ліліан Осборн має близько 1000 різних видів рослин. У саду є сови, кролики та інші дикі тварини, для яких створене середовище проживання, і які можуть бути використані студентами у своїх дослідженнях з багатьох предметів.[1] На своєму вебсайті Alberta Interscience Association опублікувала також основні інструкції для тих, хто хотів би почати свій власний сад місцевих рослин.[3] Для того, щоб надати студентам базові знання про місцеві рослин та підтримувати їх популяцію, Alberta Interscience Association організувала Interscience Summer Camp (літній табір) в банку насіння на фермі Бед Рок, у якому потім студенти беруть участь у проекті з озеленення, який відбувається в одній зі спільнот Едмонтону.[4]

Молодіжні програми[ред. | ред. код]

Руський освітній центр в Едмонтоні. Акредитована руська школа в Едмонтоні[ред. | ред. код]

Руський освітній центр був заснований в липні 2010 року. Центр підтримується професійними викладачами і відданими учасниками спільноти. Однією з його цілей є збереження руської мови і культури в руській громаді і сприяння її розвитку в мультикультурному канадському суспільстві. У центрі студенти вивчають не тільки руську мову, а й руську літературу та історію.[5] Руська школа Центру офіційно акредитована для викладання руської мови.[6] Деякі зі студентів продовжують навчання після 12 класу в літніх курсах з руської мови та культури в Університеті Вашингтона, де вони вивчають творчість Олександра Пушкіна, Миколи Гоголя, А. П. Чехова, Корнія Чуковського, Олександр Вампілова та багатьох інших.[7]


Нагорода герцога Единбургського[ред. | ред. код]

Alberta Interscience Association координує групу молодих людей (14 — 25 років), які є зареєстрованими учасниками програми нагороди герцога Единбургського. Ця програма охоплює школи, коледжі, університети, молодіжні клуби, церкви, повітряно військові сили країни, сухопутну армію та курсантів морського корпусу, скаутів, дівчат-гідів і хокейні клуби. Багато молодих членів Alberta Interscience Association були нагороджені бронзовими, срібними і золотими медалями герцога Единбургського.[8][9]

Бал Йоганна Штрауса[ред. | ред. код]

З 2007 року члени Alberta Interscience Association беруть участь у щорічному балі Йоганна Штрауса, який організується в Едмонтоні Фондом Йоганна Штрауса для підтримки музикантів міста, та їх подальшого музичного навчання в Австрії. Щороку на балу Йоганна Штрауса проводиться вечір бальних танців з вишуканою кухнею і прекрасною музикою. Для відвідання офіційного сайту і придбання квитків, будь ласка натисніть на наступне посилання: http://www.johannstrauss.ca/ball.html. Alberta Interscience Association підтримує таку гідну основу для збагачення спільноти Едмонтона.[10]

Волонтерство[ред. | ред. код]

Члени Alberta Interscience Association регулярно беруть участь у волонтерській діяльності в університеті Альберти, Королівському музей Альберти, TIM, театральній Цитадель, Fringe Festival в Едмонтоні, і т. д.

Музеї і бібліотеки[ред. | ред. код]

Музей спорту[ред. | ред. код]

Спортивний розділ музею Alberta Interscience Association присвячений легендарній серії ігор 1972 року з хокею між Канадою та СРСР і був відкритий в 2012 році в ознаменування 40-річного ювілею.

Віртуальний музей Миколи Зелінського[ред. | ред. код]

Віртуальний музей знаменитого руського хіміка, винахідника протигаза Зелінського, почав своє існування в червні 2014 року, напередодні столітнього ювілею Першої світової війни.[11] Колекція включає в себе книги, фотографії та відео, пов'язані з М. Зелінським і його сім'єю, а також вебпосилання на музей Зелінського в Москві і Тирасполі. Віртуальний музей створений і розроблений у співпраці з фондом Зелінського. Alberta Interscience Association постійно підтримує виставки книг, статей і фотографій, пов'язаних з М. Зелінським і членами його родини.

Національні костюми[ред. | ред. код]

Alberta Interscience Association підтримує постійну виставку руських[12] національних костюмів і традиційних ляльок.

Бібліотека[ред. | ред. код]

Бібліотека Alberta Interscience Association містить більше 20000 примірників різних видвнь, більша частина з яких в цифровому форматі на 12 мовах — англійською, французькою, руською, українською, болгарською, і т. д. Серед них: книги з історії, культури та релігії, навчанню, художньої літератури для дорослих та дітей.


Міжнародні проекти[ред. | ред. код]

«Між Алексом і Сашою»[ред. | ред. код]

У 2010 році Шохей Міяджима з університету Кейо (Японія) прибув в Едмонтон, щоб зробити документальний фільм про руську громаду в Едмонтоні.[13] Його зустріли та всіляко допомагали члени Alberta Interscience, і серед учасників документального фільму було багато членів Association. Фільм «Між Алексом і Сашою» був з успіхом представлений в Канаді та Японії. За словами режисера, його метою було «змінити (…) упередження про іммігрантів, знімаючи здорову, багату, культурою і дуже освічену спільноту.»

Міжнародний день рідної мови[ред. | ред. код]

Як член International and Heritage Languages Association (Міжнародна асоціація мовної спадщини), руський навчальний центр є одним з організаторів і учасників щорічного святкування Міжнародного дня рідної мови в Едмонтоні. У 2015 році святкування міжнародного дня рідної мови в Едмонтоні був офіційно проголошений мером міста Доном Айверсоном та головою міської ради Амарджиита Сохі.

Всесвітній день культури[ред. | ред. код]

У 2013 і 2014 рр. Alberta Interscience Association організувала святкування Всесвітнього дня культури (15 квітня — річниця Пакту Реріха) в Едмонтоні. Святкування в 2014 році було організовано спільно з Теософським суспільством Едмонтона. У 2015 році Association взяла участь у створені документального фільму про Миколу Реріха і Пакту Реріха у рамках Міжнародного Тижня університету Альберти.

Освіта для дорослих[ред. | ред. код]

Іншою метою Alberta Interscience Association є допомога новоприбувшим до Канади, щоб швидше адаптуватися в новому житті. Interscience пропонує курси англійської мови та комп'ютерні класи для дорослих. Ці програми фінансуються Edmonton Community Adult Learning Association (Асоціація спільнот Едмонтона навчання дорослих, ECALA) і вони є безкоштовними для іммігрантів та канадських громадян. Викладачі та члени Alberta Interscience Association вважають, що здатність розуміти різні мови — це внесок у мовне різноманіття суспільства, особисте задоволення, та можливість краще розбиратися в людях, які належать до різних культур та світів.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Lillian Osborne High School School Council Meeting Minutes [Архівовано 18 травня 2015 у Wayback Machine.]. December 6th, 2012.
  2. The perfect day for planting [Архівовано 18 травня 2015 у Wayback Machine.]. The Interscience Cup, June 9th, 2010.
  3. Have fun with growing native plants [Архівовано 5 березня 2016 у Wayback Machine.]. The Interscience Cup, June 2nd, 2010
  4. Interscience Summer Camp. [Архівовано 26 червня 2015 у Wayback Machine.] The Interscience Cup, August 2nd, 2008.
  5. 12th Annual Mother Language Book. Edmonton: IHLA, 2015. P. 219
  6. Alberta Education Private Schools [Архівовано 20 квітня 2012 у Wayback Machine.]. EIS1007P. February 15, 2012.
  7. The InterScience Cup. Архів оригіналу за 23 липня 2017. Процитовано 11 травня 2015.
  8. Koleso (Alberta bi-weekly Russian newspaper) [Архівовано 23 лютого 2015 у Wayback Machine.]. March 22nd, 2012.
  9. Amoryn Engel. Golden moments in Alberta. National Post. Saturday, April 21, 2012.
  10. Johann Strauss Ball 2011 [Архівовано 17 листопада 2015 у Wayback Machine.]. The Interscience Cup, February 13th, 2011.
  11. Virtual Museum of Nikolay Zelinsky [Архівовано 17 листопада 2015 у Wayback Machine.].The InterScience Cup. June 16, 2014.
  12. Russian Folk Costume [Архівовано 17 листопада 2015 у Wayback Machine.]. The Interscience Cup, May 20th, 2012.
  13. Mosaic [Архівовано 13 квітня 2020 у Wayback Machine.]. Canadian Russian News. October 2010