Міллер Орест Федорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міллер Орест Федорович
Народився 4 (16) серпня 1833
Хаапсалу, Хаапсалу[d], Ляенемаа, Естонія
Помер 1 (13) червня 1889 (55 років)
Санкт-Петербург, Російська імперія
Поховання Смоленське православне кладовище
Діяльність фольклорист, історик літератури, письменник, викладач університету
Alma mater історико-філологічний факультет Санкт-Петербурзького університетуd
Санкт-Петербурзький державний університет
Галузь літературознавство, історія російської літературиd[1] і фольклористика[1]
Заклад Імператорський Санкт-Петербурзький університетd
Санкт-Петербурзький державний університет
Автограф

CMNS: Міллер Орест Федорович у Вікісховищі

Міллер Орест Федорович (23 липня [4 серпня] 1833 — 20 травня [1 червня] 1889) — російський вчений, професор історії російської літератури. Один з перших біографів Ф. М. Достоєвського. Дійсний статський радник.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в Гапсалі в німецькій родині гапсальського митного чиновника і його дружини, уродженої баронеси Унгерн-Штернберг. Був хрещений по лютеранським обряду, з ім'ям Оскар. У три роки залишився круглим сиротою і був узятий на виховання дружиною дядька, росіянкою за походженням. Йому дали чудову домашню освіту. Дитинство і юність його пройшли в Вільно і Варшаві. Зіткнення національностей та віросповідань наводили рано розвинутого хлопчика на роздуми про переваги тієї чи іншої релігії; рання подорож за кордон теж сприяло виробленню певного світогляду.

Під впливом віленського архімандрита Платона, згодом митрополита київського, світогляд схилився в бік православ'я, до якого Міллер цілком свідомо приєднався у віці 15-ти років. Після вторинної подорожі за кордон, Міллер в 1851 блискуче витримав вступний іспит до Імператорського Санкт-Петербурзького університету на історико-філологічний факультет. У 1855 закінчив курс кандидатом і став готуватися до магістерського іспиту. Він уже заявив себе тоді в пресі віршем «На смерть Жуковського» в «Північній бджолі» (1852), патріотичною драмою «Подвиг матері», яка в 1854 році була поставлена ​​в Михайлівському театрі і за настроєм часу мала успіх, історичною драмою в віршах «Конрадин» і друкувалися в Журналі Міністерства народної освіти «Історичними нарисами поезії».

У 1877 році був нагороджений чином дійсного статського радника.

Наукова та педагогічна діяльність Міллера викладені нижче.

Помер Міллер від «розриву серця» 1 червня 1889 Похований на Смоленському православному кладовищі.

Слов'янофільство[ред. | ред. код]

Вивчення народної словесності зробило Міллера переконаним прихильником слов'янофільства, але слов'янофільства в його первісному, ідеалістичному вигляді, вільному від казенного патріотизму. Якщо Міллер із захопленням ставився до древньої Русі, то тому, що бачив в ній панування общинного духу, «народного радництва» і торжество істинно християнських начал.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б Czech National Authority Database