Міський сад (Сімферополь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міський сад, Центральний парк культури та відпочинку
Міський сад, 2011 рік
Координати: 44°57′10″ пн. ш. 34°06′19″ сх. д. / 44.95277° пн. ш. 34.10525° сх. д. / 44.95277; 34.10525
Тип Парк культури та відпочинку
Відкрито 1820
Колишні назви Бульварний сад
Площа 4,88 га
Країна Україна Україна
Розташування між Проспектом Кірова, вулицями Леніна та вулицею Шмідта, та річкою Салгир.
Мапа
CMNS: Міський сад у Вікісховищі

Міський сад (крим. Bağça şeer), Сімферопольський міський парк культури та відпочинку, Центральний парк культури та відпочинку, розмовне парк за кінотеатром «Сімферополь» — парк у центрі Сімферополя, у Київському районі, найстарший парк міста.

Розташовується між Проспектом Кірова, вулицями Леніна, Шмідта, та Набережною з річкою Салгир.

Історія[ред. | ред. код]

У часи Кримського ханства до території сучасного парку доходив міський цвинтар, біля нього розташовувалося джерело Азіз-су.[1]

У 1809 році за губернатора Бороздіна було вирішено розбити громадський сад, навіщо «городити порожнє місце над річкою Салгир палісадом і насадити деревами».[2] Через кілька років сад зруйнували вандали, у рапорті сімферопольського градоначальника зазначено, що «огорожа розкрадена, а дерева майже всі винищені».[3]

У 1820 році таврійський цивільний губернатор Баранов віддав розпорядження про влаштування громадських садів у Сімферополі, Севастополі, Феодосії. Саджанці для казенних садів поставлялися із створеного 1811 року Нікітського ботанічного саду. Сад був створений на лівому березі Салгира, навпроти будинку губернатора, вхід був платний.

В 1857 році з джерела Азіз-су зцілився сліпий грек Апостол Савопуло, що віддячив спорудженням фонтану Савопуло.[4]

У 1890 році у саду з'явилися літній театр і ресторан, і грандіозний за своїми розмірами пам'ятник Катерині II.

18 жовтня 1905 року у Сімферополі було отримано телеграму з царським маніфестом, у якому обіцялися «непорушні основи громадянської свободи: справжня недоторканність особистості, свобода совісті, слова, зборів та спілок». Читання маніфесту було зустрінуте тріумфуванням. У місті відбулася багатолюдна демонстрація. Під червоним прапором з написом «Хай живе свобода!» демонстранти рушили Катерининською (Карла Маркса) до будівлі губернської в'язниці й зажадали звільнення політичних в'язнів. Адміністрація її змушена була задовольнити цю вимогу. Разом зі звільненими з в'язниці демонстранти рушили до міського саду, розраховуючи провести тут мітинг.

Мітинг не відбувся. Організовані владою чорносотенці зустріли демонстрантів із ломами, кілками, кийками, а дехто з револьверами в руках. Майже під вікнами губернаторського будинку і поліцейської дільниці, біля пам'ятника Катерині II було вбито 46 осіб і 55 понівечено. На згадку про ці трагічні події на будівлі кінотеатру «Сімферополь» з боку парку встановлено меморіальну дошку.

Невдовзі після Перших визвольних змагань монумент імператриці був знятий, на його місці було встановлено «Пам'ятник Свободи»: він зображував робітника, якій молотом розбиває ланцюги, що обплутують земну кулю.

За радянських часів вхід у садок, названий вже Центральним парком культури та відпочинку, став безкоштовним, вздовж доріжок саду невдовзі з'явилися фігури фізкультурниць та фізкультурників.

У 1940 році на зміну «Пам'ятнику Свободи» прийшов пам'ятник Леніну.

У 1970-х роках парк було реконструйовано. На місці пам'ятника Леніну спорудили фонтан, перебудовано літній театр, що вміщає 1200 осіб, посаджено нові дерева, квіти, упорядковано доріжки.[5]

У 1990-х роках парк запустився. У 2007 році було здійснено першу хвилю реконструкції парку: споруджено два штучні ставки з дренажною системою, встановлені нові лавки, облагороджені доріжки.[6]

Наступний етап реконструкції був запланований на 2014 рік.[7]

У 2016 році окупаційна влада, разом з реставрацією пам'ятника Катерині, перейменувала парк в «Катерининський сад».[8]

Основні об'єкти парку[ред. | ред. код]

Світлини[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Н. Абдульвапов. Территория бывшего старинного городского мусульманского кладбища вдоль левого берега реки Салгир. Азиз Салгир-Баба. Источник «Азиз сув» // Свод памятников истории, архитектуры и культуры крымских татар. — Симферополь – Белгород : «КОНСТАНТА, 2018. — Т. III. — С. 376—383. — ISBN 978-5-906952-68-4.
  2. Парк культуры и отдыха «Екатерининский сад» в Симферополе. Крымпаломник (рос.). Процитовано 24 жовтня 2023.
  3. Центральный парк культуры и отдыха — первый парк Симферополя (рос.). Процитовано 24 жовтня 2023.
  4. Прекрасный Екатерининский сад в Симферополе - отзыв о Парк Культуры и Отдыха Екатерининский Сад, Симферополь. Tripadvisor (рос.). Процитовано 24 жовтня 2023.
  5. История парков Симферополя (рос.). Процитовано 24 жовтня 2023.
  6. Центральный парк Симферополя реконструируют | Новости курортов Крыма. www.tour.crimea.com. Процитовано 24 жовтня 2023.
  7. Новый фонтан и детская площадка: как будут восстанавливать Центральный парк в Симферополе. crimea.vgorode.ua (рос.). Процитовано 24 жовтня 2023.
  8. Центральний парк Сімферополя перейменували на честь Катерини II. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 24 жовтня 2023.