Міхал Сендзівуй

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міхал Сендзівуй
пол. Michał Sędziwój
Псевдо Anonymus Sarmata[1]
Народився 2 лютого 1566(1566-02-02)
Луковиця, Королівство Польське
Помер 1636(1636)
Краварже, Священна Римська імперія
Країна  Королівство Польське
 Священна Римська імперія
Національність поляк
Діяльність алхімік, дипломат, хімік, лікар
Відомий завдяки Концепція оксигену
Alma mater Віденський університет, Альтдорфський університет, Лейпцизький університет, University of Cambridge
Знання мов латина, польська і німецька[2]
Посада Королівський секретар
Родичі Яків з Айхендорфаd

Алхімік Сендівогій демонструє алхімію польському королю Сигізмунду III , дошка олійним малюнком Яна Матейка (1867).

Міхал Сендзівуй (пол. Michał Sędziwój; 1566—1646, Краків, також Сендівогій; Сендівоґіус Полонус — лат. Michael Sendivogius Polonus) — польський алхімік і лікар.
Видавець праць шотландця Александера Сетона-космополіта.

Навчався в краківському університеті. Звільнив Сетона-космополіта з катівень, куди того помістив в 1602 році саксонський курфюрст Крістіан II. Після швидкої смерті вчителя (1604) нібито привласнив його ім'я «Космополіт» і продовжив його справу: їздив по Європі і проводив алхімічні досліди трансмутації.Мало що відомо про його раннє життя: він народився у знатній родині, яка була частиною клану Остоя .  Батько відправив його вчитися до Краківського університету , але Сендівогій також відвідав більшість європейських країн та університетів; навчався у Відні , Альтдорфі , Лейпцигу та Кембриджі . Серед його знайомих були Джон Ді та Едвард Келлі . Саме завдяки йому король Стефан Баторі погодився фінансувати їхні експерименти.  У 1590-х роках він активно діяв у Празі , при відомому відкритому дворі імператора Рудольфа II .

У Польщі він з’явився при дворі короля Сигізмунда III Вази близько 1600 року і швидко досяг великої слави, оскільки польський король сам був ентузіастом алхімії та навіть проводив експерименти з Сендівогієм. У краківському замку Вавель досі неушкодженою є зала, де проводилися його досліди. Консервативніші польські дворяни невдовзі почали його не любити за те, що він спонукав короля витрачати величезні суми грошей на хімічні експерименти. Більш практичні аспекти його роботи в Польщі включали проектування шахт і ливарних цехів . Його широкі міжнародні контакти призвели до того, що він працював дипломатом приблизно з 1600 року.

У пізні роки життя Сендівогіус провів більше часу в Богемії та Моравії (нині в Чехії ), де йому надав землі імператор Габсбургів. Ближче до кінця життя він оселився в Празі , при дворі Рудольфа II, де здобув ще більшу популярність як проектувальник металевих шахт і ливарних цехів . Проте Тридцятилітня війна 1618-48 фактично завершила золотий вік алхімії: багаті меценати тепер витрачали свої гроші на фінансування війни, а не на хімічні спекуляції, і він помер у відносній безвісності.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]