Набережна Рошен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Набережна Рошен
Вінниця
Набережна Рошен. Ліворуч острів Кемпа, на річці — конструкції фонтану Roshen, на набережній — глядацький амфітеатр
Набережна Рошен. Ліворуч острів Кемпа, на річці — конструкції фонтану Roshen, на набережній — глядацький амфітеатр
Набережна Рошен. Ліворуч острів Кемпа, на річці — конструкції фонтану Roshen, на набережній — глядацький амфітеатр
Назва на честь компанії «Roshen»
Загальні відомості
Протяжність 0,7 км
Координати початку 49°14′04″ пн. ш. 28°28′58″ сх. д. / 49.2346306° пн. ш. 28.4829528° сх. д. / 49.2346306; 28.4829528
Координати кінця 49°13′51″ пн. ш. 28°29′03″ сх. д. / 49.2309278° пн. ш. 28.4841889° сх. д. / 49.2309278; 28.4841889
Будівлі, пам'ятки, інфраструктура
Підприємства фабрика компанії «Roshen»
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
На карті
На карті населеного пункту
Мапа
CMNS: Набережна Рошен у Вікісховищі
Набережна до реконструкції
Фонтан Roshen

Набережна Рошен — набережна у місті Вінниця по лівому березі річки Південний Буг напроти острова Кемпа, на південь від Центрального мосту. Навпроти набережної на річці Південний Буг розташований найбільший в Європі світломузичний фонтан.

Набережна носить ім'я кондитерської компанії Roshen, фабрика якої розташована на березі. Офіційно назву дано 19 серпня 2011 року депутатами Вінницької міської ради. За це рішення проголосували 38 з 42 депутатів, присутніх на сесії міської ради.[1][2] Урочисте відкриття набережної і фонтану відбулося 4 вересня 2011 року.

Дамба, що захищає низький лівий берег міста, була зведена після повені 1956 року. У 2010 році відтинок дамби довжиною 700 метрів від Центрального мосту до фабрики «Рошен» був повністю перебудований. Облаштування набережної і спорудження фонтану стало значним соціально-культурним проектом, який було повністю реалізовано за рахунок інвестицій Фонду Петра Порошенка, який взяв на себе усі витрати з реконструкції набережної довжиною 700 м, встановив нову мережу освітлення та здійснює облаштування прилеглої території площею 16,5 тисяч м². Загальна вартість проекту набережної Рошен і Фонтана перевищує 70 млн грн.[3]

Під час реконструкції набережної було проведено розширення нижнього та верхнього променадів з 15845 до 16493 кв. м. Проведено розчищення русел річок Вінничка та Південний Буг, а також аванкамери насосної станції. На території ділянок двох скверів влаштовано пішохідні доріжки, встановлено дитячий майданчик з спеціальним антитравмовим покриттям. Для забезпечення зручних зв'язків між прогулянковою алеєю та територією, розташованої нижче рівня верхнього променаду влаштовано різноманітні типи сходинкових маршів, а також пандуси для осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Після реалізації проекту відбулася стабілізація берегової лінії, відновлення та розширення акваторії. Відновлення нижнього променаду надало можливість поліпшення умов відпочинку біля води. Фонтан розташований в руслі річки Південний Буг й має довжину 140 метрів і висоту струменя до 60 м. Встановлення світломузичного фонтану, з можливістю відео проектування, найбільшого в Європі, надає можливість отримати незабутні емоційні враження від світло-відео-музичних шоу.

У 2012 році фонд Петра Порошенка й кондитерська корпорація ROSHEN вклали в набережну й фонтан додатково 6,5 мільйонів гривень. За ці кошти була проведена модернізація фонтану, яка містила в собі встановлення трьох додаткових лазерних систем, які дозволяють значно збільшити кількість спецефектів, таким чином розширити репертуар і зробити програму вінницького фонтану різноманітнішою. Були прокладені додаткові кабельні системи; встановлено акустичні системи й допоміжні системи звуку, що посилює якість і сприйняття самої шоу-програми фонтану. Також було продовжено роботу з реконструкції набережної Рошен. Придбано й встановлено нову систему зрошення газонів, проведено благоустрій набережної та майже завершено її озеленення.

трибуни

Відзнаки[ред. | ред. код]

У 2012 році до Дня будівельника проведено всеукраїнський конкурс на найкращі будинки і споруди, збудовані та прийняті в експлуатацію протягом 2011 року. За підсумками конкурсу набережна Рошен та світломузичний річковий фонтан Рошен у Вінниці стали переможцями у номінації «інженерні споруди та об'єкти транспортної інфраструктури».[4] Під час розгляду робіт до уваги брались вартісні показники, актуальність, якість виконання, архітектурна виразність, технологічні новинки, актуальність та соціальне значення для регіону.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Новини Вінницької міської ради [Архівовано 13 травня 2008 у Wayback Machine.].
  2. Рошен увіковічнив своє ім'я в назві вінницької набережної [Архівовано 20 вересня 2011 у Wayback Machine.].
  3. У Вінниці відкрито набережну Рошен та унікальний фонтан[недоступне посилання з липня 2019]
  4. Фонтан «ROSHEN» та Набережну визнали найкращою спорудою України. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 17 серпня 2012.