Наніташвілі Тенгіз Сергійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тенгіз Сергійович Наніташвілі
Народився 4 червня 1928(1928-06-04) (95 років)
Сачхере
Країна СРСР СРСР
Alma mater Грузинський сільськогосподарський інститут
Галузь біохімія і технологія виноробства
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор технічних наук
Нагороди
Орден «Знак Пошани» Орден «Знак Пошани»

Тенгі́з Сергі́йович Наніташві́лі (нар. 4 червня 1928, Сачхере) — радянський вчений в галузі біохімії і технології виноробства, доктор технічних наук з 1973 року, професор з 1979 року.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 4 червня 1928 року в місті Сачхере (тепер Грузія). Член КПРС з 1952 року. У 1952 році закінчив технологічний факультет Грузинського сільськогосподарського інституту, в 1955 році — аспірантуру. Працював в об'єднанні «Самтрест». У 19611982 роках на науково-дослідній роботі в Грузинському науково-дослідному інституті харчової промисловості1969 року завідувач відділу технічної біохімії). З 1983 року — генеральний директор Цінандальського науково-виробничого об'єднання.

Нагороджений двома орденами «Знак Пошани».

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Основні наукові праці присвячені вдосконаленню існуючих та розробці нових технологічних процесів виробництва столових вин (європейського, кахетинського і імеретинського типів) із застосуванням пектолітичних, протеолітичних і комплексних ферментних препаратів. Ним вивчені властивості азотистих сполук (білків, амінокислот), поліфенолів, пектинових речовин винограду і вина. Автор 116 наукових робіт і 3 винаходів.

Література[ред. | ред. код]