Нардія драбинчаста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Нардія драбинчаста
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Печіночники (Marchantiophyta)
Клас: Jungermanniopsida
Порядок: Юнгерманіальні (Jungermanniales)
Родина: Голошапкові (Gymnomitriaceae)
Рід: Нардія (Nardia)
Вид:
N. scalaris
Біноміальна назва
Nardia scalaris
Gray

Нардія драбинчаста (Nardia scalaris) — вид печіночників порядку юнгерманіальних (Jungermanniales)[1].

Поширення[ред. | ред. код]

Батьківщиною є Європа, Макаронезія Азія, Північна Америка[2].

Nardia scalaris є піонерським видом і росте на безвапняних, вологих, злегка затінених, піщано-суглинистих або піщаних ґрунтах і на скелях з тонким шаром ґрунту. Бажані місця – лісові стежки та набережні.

Характеристика[ред. | ред. код]

Утворює від густо-зелених до коричневих, а на сонячних ділянках також червонуватих килимки. Розпростерті чи прямовисні рослини мають довжину від 2 до 4 сантиметрів і ширину від 1 до 2 міліметрів і мають щільне листя. Округлі бокові листки, які розташовані в два ряди і ростуть на стеблі поперечно або похило, мають розмір близько 1 міліметра. Клітини листя мають розмір приблизно від 30 до 35 мкм у середині листка та значно менші на краю листка. Кожна клітина містить від 2 до 3 великих подовжених гладких масляних тілець. Між ризоїдами ховаються ланцетні підлистки. Вид дводомний. Спорові коробочки овальні, темно-коричневі. Вид часто плодоносить, спори дозрівають навесні. Виводкові органи не утворюються.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Nardia scalaris. The Catalogue of Life (англ.). Процитовано 15.02.2024.
  2. Nardia scalaris. Global Biodiversity Information Facility (англ.). Процитовано 15.02.2024.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jan-Peter Frahm, Wolfgang Frey: Moosflora (= UTB. 1250). 4., neubearbeitete und erweiterte Auflage. Ulmer, Stuttgart 2004, ISBN 3-8252-1250-5.
  • Martin Nebel, Georg Philippi (Hrsg.): Die Moose Baden-Württembergs. Band 3: Spezieller Teil (Bryophyta: Sphagnopsida, Marchantiophyta, Anthocerotophyta). Ulmer, Stuttgart 2005, ISBN 3-8001-3278-8.
  • Heribert Köckinger: Die Horn- und Lebermoose Österreichs (Anthocerotophyta und Marchantiophyta), Catalogus Florae Austriae, II Teil, Heft 2, ISBN 978-3-7001-8153-8.