Наречена (Кричевський)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Наречена

Автор Федір Кричевський
Час створення 1910
Розміри 210 х 292 см
Матеріал полотно, олія
Місцезнаходження Національний художній музей України (Україна, Київ)

«Наречена»  — одна з найвідоміших картин українського художника Федора Кричевського, написана в 1910 році. Зберігається в Національному художньому музеї України.

На картині зображено вбирання молодої до шлюбу. Одяг нареченої промовисто говорить, що вона належить до заможної родини, а весілля буде гучним та пишним[1]. Кричевський обрав один з кульмінаційних моментів весільного обряду — прибирання подругами молодої до вінця. Прообразом головної героїні (нареченої) стала Христя Скубій - ставна, красива, із сильною вдачею дівчина з Полтавщини. У ній художник побачив типові риси національного характеру української жінки, поєднання фізичної краси і почуття власної гідності. Від неї віє вітальністю, впевненістю в собі і щасливому. Група жінок і дівчат зображені художником у напівтемряві, завдяки чому барви звучать стримано. Необхідні наголоси у загальну кольорову гаму вносять лише червоні й золоті кольори плахти й пояса нареченої та світлі плями одягу. Своєрідним камертоном, завдяки якому стають гармонійними кольори усієї композиції, подано художником краєчок вікна вгорі, за яким буяє сонячний день.

Картина «Наречена» - конкурсна робота Ф.Кричевського при закінченні Петербурзької академії мистецтв (1907—1910), за яку він здобув право закордонного стажування[2]. Полотно написано на Полтавщині в селі Шишаки, де в той час перебував художник, підбираючи потрібний типаж для конкурсної картини. В селі Шишаки Кричевський познайомився з родиною Старицьких і одружився з Лідією Старицькою[3].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Ф.Кричевський. Наречена. 1910.
  2. КРИЧЕВСЬКИЙ ФЕДІР ГРИГОРОВИЧ.
  3. 100 Великих діячів культури України - Художники Кричевський Федір Григорович (1879-1847 рр.).