Настиль

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Настиль металургійний (від «встеляти, настеляти»[1]) — рівномірно вкривати поверхню шаром чогось — в металургії — тугоплавка маса, що утворюється на кожусі доменної печі внаслідок порушення ходу плавки або несприятливої ​​взаємодії шихти з вогнетривкою футеровкою.

Будова настилей різна, часто кільцева з основою в середній частині шахти. Вершина нерідко знаходиться біля основи захисних плит колошника або на 1,5—3,0 м нижче, а іноді при плавці цинквмісних руд навіть частково перекриває їх. Товщина настилів досягає 3 м і більше при висоті по шахті печі 10—15 м і середній товщині 1—2 м. Матеріал настилі — конгломерат рудного висипу, коксу і вапняку. При цьому руда або агломерат значною мірою бувають відновленими і спікаються в моноліт різної міцності.

Цікаве з історії плавки[ред. | ред. код]

Ґеорґіус Аґрікола у своїй роботі De Re Metallica (1556 рік) згадує настиль, який утворюється під час плавки руд і металів:

Плавильник збиває після плавки настилі, застиглі на стінах.
[2]
...деяка частина руди поглинається настилями або поєднується з ними, внаслідок чого в настилях виявляють невеликі шматки нерозплавленої руди.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. УСТЕЛЯТИ (ВСТЕЛЯТИ). Словник української мови Академічний тлумачний словник (1970—1980). Архів оригіналу за 20 грудня 2016. Процитовано 11 грудня 2016.
  2. Full text of De Re Metallica. Архів оригіналу за 3 травня 2006. Процитовано 11 грудня 2016.

Джерела[ред. | ред. код]