Нафтохімік (Калуш)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Нафтохімік» Калуш
Повна назва Жіночий футбольний клуб
«Нафтохімік» Калуш
Засновано 2004
Розформовано вересень 2013
Населений пункт Калуш, Україна Україна
Стадіон «Хімік» (Калуш)
Вміщує 7 000
Президент Росія Сергій Чмихалов
Головний тренер Україна Роман Драган
Ліга Вища ліга
2013 4-е місце
Домашня
Виїзна

ЖФК «Нафтохімік» — жіночий футбольний клуб з міста Калуша Івано-Франківської області, створений у квітні 2004 року. Переможець та призер Чемпіонату України з футболу, володар Кубка України, учасник Ліги чемпіонів УЄФА. Припинив свою діяльність 2013 року.

Хронологія назв[ред. | ред. код]

  • 2004—2006 : «Спартак» (Івано–Франківськ)
  • 2006—2013 : «Нафтохімік» (Калуш)

Історія клубу[ред. | ред. код]

Ідея створення першої професійної жіночої команди з футболу на Прикарпатті визріла серед керівництва калуського ЗАТ "Лукор" восени 2003 року. У результаті підготовчої селекційної роботи з вихованок спортшкіл Києва, Львова, Костополя та місцевих ДЮСШ за кілька місяців було зібрано боєздатний футбольний колектив. У квітні 2004 року він оформився в окремий жіночий клуб, який увійшов до структури ФК "Спартак" (Івано-Франківськ), отримавши однойменну назву. Генеральним спонсором всієї клубної організації було ЗАТ "Лукор"[1].

2004 року «Спартак» дебютував у чемпіонаті України серед жіночих команд у вищій лізі. Перший офіційний матч дівчата зіграли 21 травня 2004 року проти ФК «Соцтех» (Київ) на калуському стадіоні «Хімік», де в подальшому команда й проводила свої домашні матчі. Чемпіонат 2004-го команда завершила на 6-у місці. У Кубку України футболістки дійшли до півфіналу, де поступилися майбутньому володарю трофею «Металісту» (Харків). Команду у дебютному для неї сезоні очолювали старший тренер Леонід Чернов та начальник команди Валерій Сушко.

Паралельно «Спартак» (Івано–Франківськ) також дебютував у Чемпіонаті України серед жінок з футзалу сезону 2004—2005, де одразу здобув з блискучим результатом золоті медалі Першої ліги: 13 перемог, 1 нічия, 0 поразок, різниця м'ячів 98-27. Найкращою бомбардиркою першості стала Христина Ботюк (47 голів). У футзальному Кубку України команда знову дійшла до півфіналу, де поступилась майбутньому володарю призу команді «Легенда» (Чернігів).

2005 року «Спартак» (Івано–Франківськ) підсилив склад команди і вперше здобув бронзові медалі чемпіонату України з футболу. Команду тренували Ігор Юрченко і Валерій Сушко. У Кубку України команда дійшла до чвертьфіналу. У Чемпіонаті України з футзалу в вищій лізі 2005—2006 команда посіла 5-е місце. Крім того, дівчата стали переможницями міжнародного турніру у Калуші, присвяченого 50-річчю Перемоги (з рахунком 2:0 перемогли у фіналі угорський «Дебрецен»).

Навесні 2006 року команда востаннє з'явилася під своєю первісною назвою «Спартак». З 8 по 10 березня 2006 року у міжнародному турнірі з футболу в Мінську, де взяли участь колективи з Польщі, Білорусі, України та Литви, «Спартак» (Івано–Франківськ) зайняв 2-е місце. Українки тільки через гірший показник забитих м'ячів пропустили поперед себе господарок змагань «Зорку» (Мінськ). Невдовзі відбулася реорганізація всієї клубної структури ФК «Спартак» (Івано–Франківськ). Через відхід з клубу генерального спонсора ЗАТ "Лукор" полишила спартаківську організацію і жіноча команда. Надалі вона остаточно прописалася в Калуші. Позаяк новим власником жіночої команди став ТОВ «Карпатнафтохім», жіночий футбольний колектив змінив свою назву на «Нафтохімік»[2].

У національному чемпіонаті сезону 2006, який проводився за новою формулою, «Нафтохімік» повторив досягнення попереднього сезону, здобувши бронзові нагороди. Христина Ботюк з 25 голами вдруге стала найкращою снайперкою першості. У Кубку України команда дійшла до півфіналу, де поступилась майбутньому володарю призу «Житлобуду-1» (Харків). 23 серпня 2006 року в Калуші «Нафтохімік» зіграв внічию (2:2) у товариському матчі проти національної збірної України.

У 2007 році «Нафтохімік» (Калуш) вперше завоював золоті медалі чемпіонату України у Вищій лізі, зазнавши у турнірі лише єдиної поразки і здобувши право представляти Україну в європейській жіночій Лізі чемпіонів (тодішня офіційна назва — Кубок УЄФА серед жінок). Калушанки обірвали семирічну гегемонію на чемпіонство жіночих клубів Харкова та Чернігова. Колектив до тріумфального сезону готував Ігор Юрченко[3]. У Кубку України команда дійшла до півфіналу, де вкотре поступилась майбутньому володарю призу команді «Житлобуд-1» (Харків).

На початку вересня 2008 року «Нафтохімік» блискуче дебютував у Кубку УЄФА серед жінок. У Вроцлаві (Польща) команда стала переможцем групи А8, де за єдину путівку до наступного етапу Кубка УЄФА також змагалися «Вроцлав» (Польща), ПАОК (Салоніки, Греція) і «Левадія» (Таллінн, Естонія). З 9 по 14 жовтня в містах Калуші та Івано-Франківську відбулися матчі другого кваліфікаційного раунду Кубка УЄФА серед жінок, у якому українки виступили невдало, посівши останнє 4-е місце у групі. У підсумковій класифікації турніру «Нафтохімік» опинився на 14-ій сходинці[2].

За підсумками чемпіонату України 2008-го команда втретє в своїй історії виборола бронзові нагороди. По завершенні сезону через фінансову неспроможність об’єднаного профкому «ЛУКОР—Карпатнафтохім» утримувати клуб він призупинив своє існування[4].

У наступні два роки калуський клуб зосередився виключно на підготовці власного резерву. 2011-го «Нафтохімік» відновив свої виступи в національній першості України. Оновлений колектив, основу якого тепер складали вихованки місцевих спортивних шкіл, одразу ж посів 3-є місце у вищолігових змаганнях.

2012-го команда вперше в своїй історії завоювала срібні нагороди чемпіонату та нарешті тріумфувала в розіграші Кубка України (у фінальному матчі калушанки впевнено перемогли донецьку «Дончанку» — 7:0)[1].

Сезон 2013-го року був останнім в короткій, але дуже насиченій подіями спортивній біографії ЖФК «Нафтохімік». Через чергову фінансову кризу, яка вразила спонсорів — калуські підприємства «Лукор» і «Карпатнафтохім», при повній байдужості до долі колективу інших потужних регіональних бізнес-структур, органів влади обласного та міського рівня ЖФК «Нафтохімік» припинив своє існування. 6 вересня 2013 року калуський клуб достроково завершив свої виступи в чемпіонаті України 2013 року маловтішною переможною крапкою в матчі першості проти «Іллічівки» з Маріуполя (2:0)[5].

Досягнення[ред. | ред. код]

Україна Чемпіонат України

  • 1 Чемпіон: 2007
  • 2 Віце-чемпіон : 2012
  • 3 Бронзовий призер (4) : 2005, 2006, 2008, 2011

Україна Кубок України

Відомі гравчині[ред. | ред. код]

Тренери[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б До 30-річчя ІФАФ: ЖФК "Нафтохімік" Калуш – найтитулованіший жіночий футбольний клуб на Івано-Франківщині. Івано-Франківська обласна асоціація футболу. Процитовано 1 квітня 2023.
  2. а б Історія команди. ЖФК «Нафтохімік» Калуш. Процитовано 1 квітня 2023.
  3. Горощак Володимир. Звання найсильнішого виборов калуський "Нафтохімік". https://www.ua-football.com. Процитовано 1 квітня 2023.
  4. Прощавай, «Нафтохімік»? // Газета «Кур'єр футболу». — 2009. — Вип. 3 (18) (30 квітня). — С. 1.
  5. Остання гра «Нафтохіміка». ЖФК «Нафтохімік». Процитовано 1 квітня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]