Національне шосе 1 (Індія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Національне шосе 1

Національне шосе NH 1, Індія.
Загальні дані
Країна  Індія
Мережа Національні автодороги (Індія)
Номер NH 1
Довжина 534 км
початок Лех
через Барамула, Срінаґар і Каргіл
кінець Срінагар
OpenStreetMap r13066220  ·R
Мапа

CMNS: Національне шосе 1 у Вікісховищі

Національне шосе 1 (англ. National Highway, NH 1) в Індії проходить між союзними територіями Джамму і Кашмір і Ладакхом. Складається з частин старих NH1A та NH1D[1][2]. За новою системою нумерації цифра 1[2] вказує на те, що це найпівнічніша автомагістраль Схід-Захід в Індії.

Історія[ред. | ред. код]

Національне шосе 1 біля Леха, Ладакх
Схематична карта національних автомагістралей Індії

Колія між Срінагаром у Кашмірській долині та Лехом у Ладакху існувала з часів середньовіччя, і це був головний торговий шлях протягом багатьох століть. Він проходив через перевал Зоджі-Ла — 3 528 метрів — над Великим Гімалайським хребтом, який половину року покритий снігом.

Після здобуття Індією незалежності уряд Джамму і Кашміру почав будівництво автомобільної дороги вздовж маршруту в 1954 році[3]. Будівництво було призупинено в 1958 році після виявлення корупції серед підрядників та інженерів, і було розпочато розслідування[3][4]. У 1960 році уряд Індії створив Організацію прикордонних доріг (BRO), щоб взяти на себе відповідальність за стратегічні прикордонні дороги, і їй було доручено завершити будівництво дороги. Встановивши «Проєктний маяк» у Леху, BRO завершив будівництво дороги до серпня 1962 року, а також продовжив її до Чушула до вересня 1962 року, лише за кілька тижнів до того, як Китай розпочав бойові дії[5].

На додаток до перевалу Зоджі-Ла, шосе також мало перетинати хребет Ладакх між Каргілом і Лехом через перевал Фоту Ла — 4 108 метрів — який, однак, менш засніжений, ніж Зоджі-Ла.

У 1999 році частина шосе зазнала атаки пакистанських нападників між Драссом і Каргілом, які зайняли гірські вершини на індійській стороні лінії контролю та обстрілювали шосе. Це призвело до Каргільської війни, яка закінчилася тим, що індійська армія зрештою виселила зловмисників.

Опис маршруту[ред. | ред. код]

NH 1 проходить від Урі до Барамулли, Срінагара, Сонамарга, Зоджі-Ла, Драса, Каргіла та Леха. Маршрут пролягає через високогірні перевали, і більша частина дороги проходить по схилах гір. NH 1 є рятувальним кругом регіону Ладакх. Альтернативний маршрут, шосе Лех-Маналі, існує, але він підіймається через ще вищі гірські перевали. NH 1 проходить поблизу індійсько-пакистанського кордону.

Трафік[ред. | ред. код]

Державна дорожньо-транспортна корпорація Джамму і Кашміру (JKSRTC) здійснює регулярні рейси класу люкс і звичайних автобусів між Срінагаром і Лехом за цим маршрутом із зупинкою на ніч у Каргілі. Таксі (автомобілі та джипи) також доступні в Срінагарі для подорожі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. New National Highways notification - GOI (PDF). The Gazette of India. Процитовано 10 червня 2018.
  2. а б Rationalisation of Numbering Systems of National Highways (PDF). New Delhi: Department of Road Transport and Highways. Архів оригіналу (PDF) за 1 February 2016. Процитовано 3 квітня 2012.
  3. а б Das, 2021, с. 100.
  4. Kavic, Lorne J. (2021) [1967], India's Quest for Security: Defence Policies 1947-1965, Univ of California Press, с. 51, ISBN 978-0-520-33159-4
  5. Das, 2021, с. 101–102.

Бібліографія[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]